Порекло презимена Адамовић

3. фебруар 2012.

коментара: 89

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (89)

Одговорите

89 коментара

  1. Aca sumadija topola

    Slavimo Djurdjic inače me zanima poreklo odakle potičemo i jel moze neki dokaz da se pribavi o poreklu ?

    • BLAGOJE ADAMOVIĆ

      Порекло Адамовића који се налазе у Шумадији је из околине Улциња (племе Богуновић) веома старо презиме 1219..

    • Petar Adamović

      Poštovani, zovem se Petar Adamović i živim u Ubu, u Srbiji. Moji Adamovići su iz sela pored koje se zove Stublenica. Slavimo Svetog Nikolu. Mislim da potičemo iz Crne Gore. Ako imate bilo kakve informacije o poreklu moje porodice bio bih vam zahvalan ako biste mi ih poslali. Veliki pozdrav

      • Dejan Adamovic

        Tako je Petre. Poreklo Adamovica koji slave Svetog Nikolu jeste iz mesta Bistrica kod Bijelog polja iz Crne Gore. Bilo je 9 braca Adamovica koji su se zbog moguce osvete, zbog ubistva Turaka raselili po Bosni i Srbiji.

  2. Zoran

    Mi smo Adamovici iz Istocne Srbije, Donji Milanovac…ne znamo odakle smo tu dosli..ima nas par porodica..slavimo Sv.Petku.Hvala!

  3. Danka

    Postovani
    Zelela bih da stupim u kontakt sa Adamovicima iz sela Bare -Sjenica i vidim takodje da imam rodbine i u Bijelom Polju.
    Moj deda Andrija je sa bratom Nikolom i majkom presao u Sumadiju,selo Negrisori,opstina Lucani.Mislim da mi se pradeda zvao Radisav.
    Napustili su selo jer su morali,ubili Turcina.
    Brat od strica mi je rekao da se raspitivao i da u selu Bare ima jos Adamovica.
    Mislim da poticemo iz Crne Gore a to bi volela do kraja da saznam.
    Slava nam je Djurdjevdan.
    I molim sve moje rodjake sa istom slavom da mi se jave.
    Hvala

    • Весна Какашевски

      Poštovanje! Moj kolega je Adamović, poreklom Drobnjak iz Bijelog Polja. O Drobnjacima možete da pročitate na ovom sajtu: https://www.poreklo.rs/2012/02/16/poreklo-prezimena-drobnjak-i-drobnjakovic/

    • Nebojsa

      Postovana,
      Moji poticu iz Bijelig Polja, i slava nam je Djurdjevdan.
      Pokusavao sam da istrazim nase porijeklo prezimena, i jedva sto sam uspjeo da ida nadjem da su se neki Adamovii iz Drbnjaka dselili u B.Polje. mada ta informacija nije puzdana:(

    • Nebojsa Adamovic

      HERCEGOVAČKO PORIJEKLO

      Prema istraživanju prof. Nikole Lakete i njegovom odgovoru na forumu hercegovačkih prezimena[4] , Adamović spada u red vlasteoskih plemićkih porodica i pominje se veoma rano i to u Humu (Hercegovini) 1219 godine. U doba života i vladavine prvog krunisanog srpskog kralja Stefana Provenčanog (1196-1227) u istorijskim izvorima, poveljama srpskih vladara pominju se sledeće srpske vlasteoske porodice: Vidošević (1186), Cernića (1189), Ljubomirović (1194), Rastimirović (1219) Stepković (1219), Mrnjić (1219) Adamović (1219) itd. Nemanja je zavladao Humom 1194 godine. To je istorijski fakt i jasna činjenica, ali se nigdje jasno ne govori o lokaciji gdje je situirana porodica Adamović.

      ———-Akko cemo da idemo duboko u istoriju porijekla, za vrijeme Stefana Prvovencanog glavni zastitnik njihove kuće bio je Adam, sto se pominje u seriji Nemanjici, ako je to istina, ko zna mozda prvi počeci našeg prezimena datiraju od tog vrmenea i mozda baš od tog Adama :)))

      • Nebojsa Adamovic

        Srpsko kraljevstvo (od 1217 do 1345 godine)

        Vlastela
        Obrad, veliki tepčija, služio je Stefana Vladislava (1230. godine)
        Manojlo, vojvoda, služio je Vladislava, pominje se u kraljevskoj povelji o splitskim plemićima (1237. godina)
        Pribilša, sin Grdeše, župan, umro je u vreme Stefana Vladislava
        Bogdan Radojević, kaznac,(1278. godine)
        Nekoliko malih plemića iz povelje kneza Andrije od Huma (1240. godine)- Hrelko Rastomirić, Dobrovit Radovčić, Hrelja Stepković, Odumisl i Strezimir Adamović, Čepren Osilić, Hranislav Prvoslavić, Bigren Mrđić,Dobromisl Pobratović, Desin Berivojević, Radovan Pribidružič, Hrelja Desavčić, Pribin Zlošević, Toma Čupetić, Galić Vuksanović, Hrelja Hranidružić, Predislav Vukmirić, Vojmir Vlastinić, Bogdan Dobromirić, Hrvatin Turbić, Prvoslav Prodančić, Bratoslav Vuković, Berko Radovančić
        Vlado, kaznac, služio je između (1274. i 1279. godine)

    • Adamović

      Ja sam Adamović iz Prijepolja slava đurđevdan

    • Адам

      Ево ме. Слава Ђурђевдан, из Црне Горе дошли у Шумадију.

  4. Pancevo

    Da li mozete nesto da nam kazete o poreklu porodice Adamovic,slavimo arandjelovdan.?hvala i sve najbolje!

  5. Stojan Adamovic

    Postovani,trazim informacije o poreklu Adamovića iz sela Peći opstina Ključ (Bosna i Hercegovina),slava je Sveti Jovan Krstitelj. Hvala unapred

  6. Siniša Popović

    Dobar dan,već dugo tragam za ovim poreklom jer ja potičem od Adamovića.
    Znam da se moj navrdeda zvao Simo Adamović od oca Save iz sela Imljana kod Kneževa (Skender Vakuf).Krsna slava Sv.Simeon Bogoprimac.Znam da kada je izbjego iz Imljana došao je u selo Pribinić kod Teslića.Tu se ženi ženim Stanom Popović.Uzima prezime Popović i donosi svoju krsnu slavu Sv.Simeon Bogoprimac.
    Ja sam došao do Save oca Sime Adamovića, i želio bih da saznam sve o Simi i Savi i njihovim korenima.

  7. SLAĐANA ADAMOVIĆ

    Poštovani, moj otac i njegov otac potiču iz Šida u Sremu! Takođe me zanima odakle potičemo i nešto više o prezimenu Adamović.? Hvala unapred..

  8. SLAĐANA ADAMOVIĆ

    Poštovani, moj otac i njegov otac potiču iz Šida u Sremu! Takođe me zanima odakle potičemo i nešto više o prezimenu Adamović.? Hvala unapred.. Slavimo Svetog Stevana

  9. Pavlović Dejan

    Devojačko prezime moje majke je Adamović, slave sv. Jovana Krstitelja, iz okoline Ključa su, mislim da se selo zove Plamenice. Da li mi možete reći njihovo poreklo.

    • David

      Moja majke je takođe Adamović i njeg otac slavi Svetog Jovana Krstitelja.
      Po onome što sam čuo od dede došli su sa “orlove glave”, trougao Foča-Bileća-Kalinovik, “odavno”, ne zna se tačno kada i dva brata Adamovića zajedno sa Drobnjacima iz “Drobnjaka” naselili kraj između Dvora na Uni i Petrinje, selo Gornja Mlinoga, opština Petrinja.
      Po priči dede, bilo je više kuća Adamovića koji su slavili Svetog Jovana Krstitelja.
      Može na internetu da se nađe spisak žrtava rata 1941-1945, na spisku ima više Adamovića iz tog kraja oko Petrinje i svi su neki dalji rod.
      U toku drugog svetskog rata Adamovići su zajedno sa drugim stanovništvom tog kraja jedno vreme bili u zbegu na Kozari. Posle rata se deo (pradeda, deda i njegova braća i sestre) vratili u selo Gornja Mlinoga a deo raselio.

  10. Давид

    Поздрав.
    Мајка ми је девојачко Адамовић.
    У селима у околини Петриње, највише селима Горња и Доња Млинога, Банија, било је више породица Адамовића.
    Слава је Свети Јована.
    По ономе што сам чуо пореклом су “из Дробњака” Црна Гора/Херцеговина а на простор Баније дошли су пре 3,4 века заједно са Дробњацима, којих је такође било више породица у истим селима и који славе Ђурђевдан.

    • Miloš

      Moj deda je iz Mlinoge. Najdalje do čega sam ja došao su braća Adam i Avram, koji su rođeni krajem prve polovine 19. veka. Slavimo Mitrovdan, a koliko znam, to je slava i ostale bliže porodice iz Mlinoge.

      • Давид

        У праву си, моја је грешка.
        Дедина слава Адамовића је Митровдан.
        За Адам и Аврама сам и ја чуо као претке којих се сећају. По дединој причи за прапретке веже се тај крај око Тјентишта у Старој Херцеговини а по бакиној причи њено порекло и презиме Дробњак за крај Дробњаци у Црној Гори.
        Испада да смо неки даљи род.