Порекло презимена Адамовић

3. фебруар 2012.

коментара: 89

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (89)

Одговорите

89 коментара

  1. Марија

    Поштовани,

    Интересује ме порекло презимена Адамовић из југоисточне Србије.
    Конкретно, ради се о селу Студена у општини Бабушница.
    Крсна слава коју су славили била је Аранђеловдан.

    Срдачан поздрав

  2. Adamovic M

    Postovani, interesuje me poreklo porodice Adamovic koja je stacionirana u selu Besenovo, Sremska Mitrovica, slava Sv.Jovan.
    Pozzzz

  3. Adamovic N

    Dobar dan,interesuje me poreklo porodice Adamovic slava Sv.Trifun…Hvala

  4. И. Адамовић

    По роману мога деде Љубивоја Адамовић из Љига, Адамовићи од којих и ја потичем, бежали су из Херцегoвинe пред турцима и населили шумадијски крај, тачније Топлички. Водимо порекло од Адама Станимировића и славимо Лазареву суботу. Волео бих да сазнам нешто више!

  5. Moji Adamovici zive u Bistrici i Kostenici kod Bijelog Polja, i slavimo Djurdjevdan. Ako znate nesto o tome voleo bih da saznam.

  6. Teodora

    Pozdrav,
    Moj otac Adamovic Velimir (pokoj mu dusi) je ostao siroce sa 7 godina i nakon toga do vojske bio u internatima. Ne znam mnogo o njemu sem da je rodbina u selu Dobra na Dunavu. Kazu da je poreklom vlah ali ne znam nista vise. Molim neke informacije kako bih mogla dalje traziti. Ne slavimo niti smo slavili slave. Hvala u napred

  7. željko adamovic

    Moji su iz Drvara i slave sv Jovana.Dosli su iz Hercegovine tri brata jedni odose u Vranovinu Krnjeusa ,drugi u Smoljanu i promjenuse prezime u Mrdje ,a treci u Crljivicu Drvar gdje i sad žive.

    • Nikola Adamovic

      interesantno! Po prici mojih rodjaka, mi poticemo iz Crne Gore(ne znam lokaciju) cukunDeda je sa mladjim bratom i sestrom prebegao(ubio turcina) u Bosnu, Vranovina kod B. Petrovca. Navodno se ozenio ali uzeo zenino prezime Adamovic i krsnu slavu sv Jovan. Pre toga prezivali su se Mrdja i slavili sv Nikolu. To je prica koju sam cuo ne znaci da je verodostojna

  8. sanja

    Moje devojačko prezime je Adamovic iz Osipaonice kod Smederevo. Slavimo sv.Alimpija. U selu ima više porodica Adamovic.Koliko sam nesto uspela da istražim vodimo poreklo iz Crne Gore,okolina Niksica. Znam da je bilo devetoro braća koji su se svuda nastavili. Naše prezime vodi od predaka Anima jedno od braća. Njegovi potomci su u okolini Valjevo,Šabac i Smedereva. Ako još neko ima neku informaciju neka se javi. Pozdrav!

  9. Adamović

    1693. godine se doselili na područje Bača. Katolici iz Gradovrha kod Tuzle.

  10. Adam

    Из Црквенца код Свилајнца, презиме Адамовић. Има нас у Аранђеловцу и потичемо из Тулежа, горе је споменуто.
    -Мислођин
    -Врбовно
    -Жупањац
    -Јасенак
    -Тулеж

    Питање је, одакле и како до Тулежа?