Порекло презимена Адамовић

3. фебруар 2012.

коментара: 89

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (89)

Одговорите

89 коментара

  1. S.Adamovic

    Adamovici su isto u okolini Banja Luke,tacnije selo Obrovac. Slave Srdjevdan, a u Manastirtu Gomionica se cuvaju tacni podaci.Meni je poznata prica da su Adamovici ziveli na tromedji Srbije, Crne Gore I Bosne, i da su rasuli na sve strane sklanjajuci se od osvete Turaka.Ima i Adamovica sa druge strane Kozare, ali nisu rodbina sa gore pomenutim.[mislim da oni slave Jovandan]

    • Vladimir

      Mi slavimo Sv.Sergija (Srdjevdan) i inace smo porijeklom iz Obrovca ali su moji pretci oko 1890 naselili se u Lijevcu polju. Sada yivim u Gradisci.

      • Милорад Богдановић

        Владимире

        Твоји Адамовићи дошли су у Лијевче поље и прије 1882 године. У Шематизму митрополије дабробосанске за наведену годину, спомињу се у парохији Стапари, касније Гламочани http://www.poreklo.rs/2014/04/13/poreklo-prezimena-parohija-stapari-gradiska-rs/

        За сада је само претпоставка да сте доселили са Змијања, као и са простора Тимара, одакле су се Срђевданци вјековима селили ка Лијевче пољу и даље за Славонију.

        У времену компјутерске револуције, можда би најбоље било да посјетиш наш Српски ДНК пројекат http://dnk.poreklo.rs/ , као и Форум http://www.poreklo.rs/forum/index.php
        и извршиш тестирање, како би најбрже и најтачније сазнао ко су преци твоји, и ко су ти сродници. За следећу годину планирано је тестирање око 200 Крајишника по знатно мањој цијени од садаше, па би било добро да и неко од твојих Адамовића узме учешће у овој врло значајној акцији.

        И ја сам Срђевданац, с друге стране Козаре. Моја хаплогрупа је карпстско-далмаринска, R1a, Z280, CTS3402, Y2613, као и наши Јагодићи из Градишке чија је слава Никољдан, и Јањетовићи из Сводне и Бањалуке,а слава им је Јовањдан.

        Свако добро вам желимо.

  2. Adamovic

    Može nešto o prezimenu Adamović sa područja Potkozarja koji slave Tomindan? Naseljeni su u području oko Novog Grada (bivši Bosanski Novi), selo Velika Žuljevica. Zna se da je predak dosao u taj kraj iz Austrougarske početkom 1800-tih jer je ubio nekog, pa je prebegao preko reke u tadašnju Tursku.
    Da li postoje neke informacije o njima i iz kojeg izvora.
    Zahvaljujem unapred.

  3. Vid Knežević

    Srdačan pozdrav,
    Ja sam Vid Knežević. Rođen sam u Banatu selo Sutjeska. Tu smo doseljeni iz Makedonije iz Karađorđevca, današnjeg Josifova. Tu nas je Kralj Aleksandar doselio kao solunske dobrovoljce iz Cvjetnića kod Drvara. U Drvar smo doseljeni iz Otona a kao najstarije poreklo je navedeno Kruševo. Sve je to ovde već i napisano. Molio bih za pomoć u pretrazi gde je tačno to Kruševo. Inače sa mamine strane sam poreklom Kovačević iz Doljana kod Bihaća. Oni su doseljeni u Krajišnik kod Zrenjanina(Banat), o čemu je igrom slučaja isto pisano na ovom postu.
    Srdačan pozdrav,
    [email protected]

    • Александар Маринковић

      Виде,
      ако мислите на село Крушево у Далмацији, онда се оно налази у близини Обровца. Можда вам је то Крушево било успутна станица, али у Крушеву 1709. године нису наведени Кнежевићи. Можда се не ради о том Крушеву (већ ко зна којем) или сте 1709. г. у том селу носили неко друго презиме.
      Такође, нисте навели ни славу ваших Кнежевића, али пошто помињете Отон, онда претпостављам да славите Св. Николу. Кнежевићи из Отона, са том Славом, дошли су 1692. године из Бјелајског Поља у Бос. Крајини. Породичини надимци су: Кукићи, Дешићи, Радуловићи (Радловићи), Роквићи и Ћулиши.

    • Младен Гајић

      Овде је у питању ”порекло презимена АДАМОВИЋ”, није ми јасно због чега се постављају питања за друга презимена а не иде се на одговарајућу страницу…за порекло презимена КНЕЖЕВИЋ, ево линк: http://www.poreklo.rs/2012/03/07/poreklo-prezimena-knezevic/

  4. Vid Knežević

    Molim Vas Aleksandre da mi se javite na mejl :
    [email protected].
    Rado bih Vas pitao par stvari ako ste u mogućnosti.

    Srdačno,
    Knežević Vid

  5. Jana

    Poštovani,

    ima li iko podatke o porodici Adamovića iz (okoline) Topole? Krsna slava nam je Sveti Đorđe – Đurđic.
    Po pričama mog pokojnog oca, navodno su se doselili iz Crne Gore, a bili su iz istog plemena kao Karađorđe.
    Ja sam oduvek sumnjala u ovu priču, pošto je moj stari voleo malo da preteruje, ali možda u tome ima neke istine.
    Veoma bi mi značilo da saznam nešto o poreklu porodice.

    Pozdrav,

    Jana

  6. Katarina Adamovic

    Zivim u Beogradu, ali preci su dosli iz Novog Sada, a pre toga iz Temisvara. Krsna slava Djurdjic.

  7. V.Adamovic

    Poreklo Adamovica, zivimo u Sapcu, slavimo Svetog Nikolu.
    Hvala!

  8. mirjana

    Poreklo familije Adamovic. Iz Pruzatovca kod Mladenovca. Slavimo Sv. Stefan Decanski Mratindan

  9. Nemanja Adamović

    Pozdrav sa severa Srbije ( Vojvodina, severna Bačka, Ada ). Moji su došli iz Temerina, gde ima još par porodica Adamović. Poreklom smo iz Bosne, tačnije, moji su još kao klinci stigli u Temerin sa roditeljima iz Ključa i Vrbljana.

  10. B. Adamovic

    Pozdrav,
    Poreklo prezimena Adamovic. Doselili su se u selo Krivaja kod Sapca.Krsna slava Sveti Nikola. Prema nekim saznanjima predak se doselio iz Valjevske Podgorine. Interesuje me da li imate neku blizu informaciju