Како су настала српска презимена

31. јануар 2012.

коментара: 595

Портал ПореклоСрпска презимена су најчешће настајала по имену оца, доста је и оних који су везана за занимања, личне особине, место порекла, племе из којег потичу.

Узимање презимена потпуно се укоренило у српском народу тек у 18. веку. До тог периода, прошло се кроз неколико фаза. Најпре презимена није ни било. Уместо презимена код Срба је било распрострањено да уз име додају назив племена из којег потичу. Касније су се почели користити тзв. патроними, изведени из имена очева – од Петра су настали Петровићи, од Николе Николићи, од Јована Јовановићи…

Мало је познато да је један Милош Обреновић заправо рођен као Милош Теодоровић, а да је 1810. одлучио да узме презиме по имену првог супруга своје мајке Обрена.

У то време настају и бројна друга презимена по следећим принципима:

1. По оцу – најчешће

2. По племену – Васојевић, Дробњак…

3. По звању – Поповић, Капетановић…

4. По занату – Ковачевић, Мајсторовић…

5. По особинама – Мудринић, Бјелоглав…

6. По месту, завичају – Гламочанин, Личанин…

7. По надимку, шпицнамету – Сурла, Затезало

8. По страној речи – Тинтор, Бомештар…

Како је настало ваше презиме, пишите овде и на Форуму Порекло, а наши чланови ће се радо придружити дискусији, и трудиће се допринети откривању порекла вашег презимена.

Коментари (595)

Одговорите

595 коментара

  1. stanka

    Поштовани,
    интересује ме порекло презимена Жица-Велика Градуса,бивша опђтина Сисак; слава: Ђурђевдан. Одакле су дошли, када …? Унапред захвална.

  2. Zanima me da li neko zna kako je prezime “stupic” dobilo taj naziv

  3. Miroslav B Mladenoviç Mirac

    Prezimena su nastajala I po imenu PARABABE-naprimer prezime ICIĆ u selo Kruševica(raseljeni u Sredor, Ravni Del, Stajkovce I drugim mestima u Srbiji) je “izvedeno” od parababe ICKE MILENKA u rodu ICIĆ u selo Kruševica, opština Vlasotince, republika Srbija
    https://www.poreklo.rs/2014/04/13/poreklo-prezimena-selo-krusevica-vlasotince/

    (Autor:Miroslav B Mladenović Mirac, etnograf I etnolog-istraživač Vlasotince, Srbija)

  4. Miroslav B Mladenoviç Mirac

    https://www.poreklo.rs/2013/01/13/poreklo-prezimena-selo-sredor-vlasotince/
    Poreklo roda ICIĆ od parababe ICKE MILENKA.
    Родослов презимена Ицић (ЈОВИНЦИ):-Фамилија Ицић има презиме по Војиславу(Воји) Ицић(1912.г.) рођеног 1912.г), призећеног за Стану Јовановић (Вучкову ћерку). Вучко Јовановић био „посињен“ од Крсте Јовића(јовинска фамилија). Јовановић и Јовић су из село Комарица.

    Вучко Јовановић је посињен фамилији Јовић из село Комарица у село Средор- кад је остао само са мајком и једним братом, јер му је отац био погинуо у рату.

    Интерсантно је да је Вучкова слава Јовановића у Комарицу била Свети Ранђел (то су били „староседеоци“ Срби) а слава Јовића је била Ђурђиц, док крсна слава Ицића у село Крушевица је била Свети Никола (19 децембар).

    Иначе фамилија Војислава Ицића у Средор је узела крсну славу ЂУРЂИЦ(16 новембар), јер се то узима на „земљу“ када се призети момак код девојке.

    Станина мајка се звала Роса из рода МИШИНЦИ (Милошевић, Ђорђевић). Како су деца ВУЧКУ и РОСИ стално умирала, онда су СТАНУ једину имали живу и тако призетили Воју Ицића.

    Стари родослов ове фамилије потиче из село Крушевица. Касније су се „раселили“ у села:Равни Дел, Била су три брата:Миленко, Спаса и Стојан. Од Миленка је син: Васиљко, а Васиљка су Бугари стрељали 1915.године као Преседника крушевачлке општине. Тако је Воја са пет година и сестра Перса са три године су остали сирочићи.

    Мајка Јанинка се преудала за Пешу голембарског у Голему Бару у Крушевицу, који је све распродао злато и наките Васиљка оца Војислава Ицића.

    Његов брат по мајци је стрељан као четник у Другом светском рату. Касније РОД ИЦИЋ се раселио из село Крушевица у села:Равни Дел, Средор, Стајковце-а одатле даље су расељени по Србији на крају 20. века.

    Познат родослов:

    Миленко:- Васиљко (стрељан 1915.г).

    Васиљко-Јанинка: Војислав (1910), Перса (1913).

    Стана Јовановић (1912.г.с.Средор)-Војислав Ицић(1912.г.с.( Крушевица):-Витомир(1921.г.)-умро, Мица(удата у Лазаревић у с. Средор)-одсељени у Разково у Војводину, Владимир (1935.г.).умро 2005.г., Лаза (живи у Ниш), Борко (посињен у Шишаву-Стаменковићи), Савка(1941.г.), Јелена (1946.г.), јелена (1946.г.), Живко (1949.г.),

    Владимир –Зорка (Симоновић, ћерка Тисе бомбонџије из с. Крушевица):-Божа и Стева. Божа (1953)- Слађана (с. Средор):-Ненад и Предарг(близанци) и Драгана(удата у с. Комарицу). Стева се женио па се развео.

    Лаза-Славица (сестра Зорке, Симоновић, с. Крушевица):- Син Миле живи у Ниш (Ново Село).

    Борко-Нада (с.Конопница):-Александар, Марина.

    Александар: Сашка и Саша.

    Марина удата у Стоиљковић(Шишава):-Марко, Милош.

    Савка удавала се у Росоман у Македонију, развела се и отишла на рад у немачкој. Тамо сада живи. Јелена се удала у с. Црну Бару у КАДИЈЕ(Милошевић). Њихова крсна слава је ЂУРЂИЦ (16 новембар) .

    Јелена Ицић-Лука Милошевић:-Стеван, Горица-удала се за Стевана Миладиновића у село Црна Бара. Имају двоје деце. Живе у Власотинце. Стеван Милошевић се оженио. Имају двоје деце, али је погинуо као зидар почетком 21.века несрећно.

    Живко(1949.г.)-Стојана (1952.г-рођ. У махалу Преданча село Горњи Дејан) :- Ивица-Ице (1973), Богољуб-Боге(1975.г.).

    Ивица Ицић (1973.г.) – Слађа (1981.г.):- Јована(2003) , Анђела(2009).

    Богољуб Ицић-Тања(1976.г):-Миљана(2004), Марко(2010).

    * * *

  5. Новак Мргуд

    Видим да у списку нема презимена Мргуд. Живимо у мјесту Миљевина, општина Фоча, РС (БиХ). Крсна слава је Лазарева субота. Имам непровјерене податке да потичемо од Парежанина, Зимоњића и Шаренаца. Релативно младо презиме, ја сам отприлике пета генерација, а рођен сам 1972. године.
    Поздрав

  6. Zoran Stefanović

    У списку немате презимена Шаматић и Искић, фамилије које два века постоје у селу Мајур код Шапца. Истражујући прошлост свога родног села, закључио сам да су ова презимена баш овде настала.
    ШАМАТИЋИ су се раније звали Гачановићи. Досељени су у Мајур у првој половини 20-их година XIX века Никола и Остоја Гачановић. Први пут су забележени у Тефтеру чибука Кнежине мачванске и поцерске 1824. године. Пореклом су из Херцеговине од Гацка, по чему су добили презиме. У Мајур су дошли из Бјелошевца, у Босанској Крајини, а прво су били у Шору (Јадар), у којем имају рођаке, који се презивају Рикановићи. Породица је половином 30-их година XIX века променила презиме у Шаматић и обогатила се заузимањем напуштених турских поседа. Према предању, презиме је промењено у страху од турске освете због пријаве Турака, који су из Босне кренули да убију Јеврема Обреновића. Корен новог презимена је по предању узет на основу настале породичне везе са фамилијом АкШАМ, која је до 1836. године живела у Мајуру, а тада остала без мушких потомака и нестала. И фамилија Акшам је пореклом из Херцеговине. Акшам је иначе, турцизам и значи повечерје. Шаматићи и даље живе у Мајуру и Шапцу, а има их и даље у расејању. Нису многобројни и презиме је ретко, али постоје.
    Друго презиме које немате је ИСКИЋ. Митар Искић је први пут поменут под тим презименом 11. јуна 1811. године у Протоколу Шабачког магистрата (Но. 580). Раније, 11. августа 1808. забележен је у истом Протоколу (Но. 327) као Митар Исаилов (Исајлов). Отац му се звао Исаило, у селу зван Иско, што је био корен новонасталог презимена. Порекло је према предању из Босанске Крајине. Тај Митар Искић је после устанака у тефтерима уписиван као Мићо и тако је уписан чак и у попису 1862. године са великим бројем потомака, од којих фамилија траје до данас. И он се обогатио заузимајући турска имања. Део фамилије Искић је одсељен у село Стража у Јадру, а проширили су се и у нека тамнавска села. Слава је Јовањдан. У Мајуру су и даље бројни, има их и у Шапцу и на другим местима. Презиме мајурских Искића је овде настало, а има наговештаја да је негде на другим местима исто презиме такође настајало, вероватно на исти начин.

    • Јовица Кртинић

      Поштовани г. Стефановићу,
      Хвала Вам на јављању. Отворићемо странице за наведена презимена и ставити као прилог ове Ваше наводе. Хвала још једном!

  7. Милош

    Поштовани, можете ли ми рећи нешто о презимену Цекић? Знам само да су настали од Шарића, кад су се одселили од Лике, наставили су да славе св. Николу, али то је једино што знам…

  8. Nenad

    Da li imate ikakve informacije o nastanku prezimena Makajić? Ja se sam tako prezivam, prezime nije često. Ono što mogu znam da svi Makajići vode poreklo iz Negotinske krajine. Krsna slava moje porodice je sv. Petka.

    Hvala unapred

  9. Dragan

    Molim vas ako moze za cenic prezime

  10. Srba

    Interesuje me kako je nastalo prezime Ratković. Moji su iz Donje Bejašnice / Prokuplje. Slava: Nikoljdan.