Порекло презимена Делић

16. фебруар 2012.

коментара: 38

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ДЕЛИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Делић

Хаплогрупа: J2b M205

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Делић (Бјелаци)

Хаплогрупа: N1 P189.2

Порекло: Шљивовица, Златибор, Србија / огранак Костића из Семегњева, Пива / доселили у Шљивовицу око 1800. г.

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ДЕЛИЋИ (у Комарници и Вукодолу)

Према њиховим казивањима, они су огранак Мандића од којих су се давно одвојили. Садашње презиме су вјероватно добили по неком свом претку који је служио у турској војсци, званој делије, јер се зна да су Дробњаци једно вријеме давали по неколико војника који су служили ову војску.

Делићи су живјели у Скоку, гдје су оставили трага у називу „Делића до“. Средином 18. вијека заваде се с Параушићима, својим даљњим братственицима и комшијама, падне и крв, па се зато преселе у село Прошћење, у околини Мојковца, гдје и сада живе. Почетком 19. вијека Мијат Делић и синовац му Милутин доселе се из Прошћења у Комарницу код Крстајића. Мијат је имао синове Митра и Милована.

Средином друге половине 19. вијека неки од њих су се иселили у Вукодо, на дотадашња катуништа, гдје и сада живе.

Славе Аранђеловдан, а прислужују Ђурђевдан.

*   *   *

ДЕЛИЋИ

(у Брајковачи)

Потичу од Делића из Борковића из Пиве, одакле се Шћепан 1919. године доселио са синовима Јованом, Раком и Милутином на земљу купљену од Богдана Џаковића у Брајковачи.

Јован је имао синове Милована, Обрена, Радивоја, Неђељка и Милорада; Рако – Љуба, Дејана, Петра и Милоша, а Милутин Милосава. Скоро сви Делићи су се населили по разним крајевима наше земље, гдје су најчешће одлазили на школовање, а након завршеног школовања они су се запошљавали и формирали породице.

Славе зимски Јовањдан.

*   *   *

ДЕЛИЋИ у Прошћењу у околини Мојковца су од Делића из придворичког засеока Скок, одакле су се одселили због заваде с Параушићима. Касније се неки од њих врате и населе у Комарници, гдје и данас живе.

Славе Аранђеловдан, а прислужују Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

________________________________

 (према књизи Херцеговачка презимена, Риста Милићевића)

ДЕЛИЋ (п.к.м). Делићи (п). у Грмљанима (Попово) и Домановићима (Чапљина). У Грмљанима су у сродству са Пјанићима и Божићима.

Њихови преци, тројица браће, давно су доселили из Риђана. Према предању, у Црној Гори су се звали Мрњавчевићи. Презиме Делић су добили по неком свом претку који се увијек лијепо облаћио и изгледао као “делија”. Славе Јовањдан (84:144). Предак Делића у Домановићима је поријеклом из Лике: “Био је капетан у аустријској војсци, оженио се и овдје прије 20 година настанио” (59:252). Славе, такође, Јовањдан. Делића има у Локвицама (Требиње) и у Требињу. У овом граду је рођен познати скупљач народних умотворина Стеван Делић (1865-1927). Син је Риста, пекара родом из Локвица, и мајке Цвијете из породице Климовић са Зубаца. Радове је објављивао у Босанкој вили, Гласнику Земаљског музеја у Сарајеву и другим листовима и часописима. Познатији су му радови: Сеоска свадба у Гацку, Народне игре и сијела у горњој Херцеговини, те лирске народне пјесме Дилберке.

Делићи (к), у Криводолу (Мостар) и Јасеници (Бишће). У Криводол су доселили из Читлука “због сиромаштва”, а у Јасеницу из Криводола “има више од 100 година”. Славили су Петровдан (59:244,342).

Делићи (м) су у Домановићима и у Мостару. У Домановиће им је предак дошао из Софије и ту се настанио на женино имање (59:253). Било их је и у Почитељу код Чапљине, гдје се и “данас” налази стара двоспратна кућа Салих-баше Делића (165:409).

__________________

РОДОСЛОВ ДЕЛИЋА ИЗ ГЛИБАЋА (ПЉЕВЉА)

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (38)

Одговорите

38 коментара

  1. Стефан Делић

    Делића(п) има и у Крајини, град Дрвар, колико знам доселили смо се 1700-тих мозда прије или касније. Дошли смо из једног села из Црне Горе околина Никшића. Славимо Светог Првомученика и Архиђакона Стефана. Знам само до 5. колена мој наврдеда Симо Делић.

    • Милан Делић

      Добар дан фамилијо,
      Један од браће од мог пра, пра деде из села Локвице поред Требиња је робијао на галијама и када је одробијао и вратио се , одселио је у Крајину . Звали су га Галијат. Ови Делићи славе Светог Првомученика и Архиђакона Стефана.
      Село Локвице је још живо.

    • Branko Delic

      Jovan Obrad Sekule Branko Delic.Iz Komarnice opsine Savnik.Krsna slava SVT Arhangel!Baba od Radovica iz C polja!!!POZ ZA RODOSLOV…

    • Zeljko Delic

      Mora da smo neki rodjaci Stefane :-). Moj otac Rade Delic se sa svojom porodicom preselio iz Drvara poslije 2 svjetskog rata i otisli su u Banat selo Krajisnik. Njegov otac a moj deda se zvao Simo a moj pradjeda Djura ako se ne varam. Ako imas vise infomacija o nasoj porodici molim te podjeli jer su moje informacije oskudne.

      Svaki pozdrav

    • Zeljko

      Zaboravio sam reci da i mi slavimo Svetog Stefana slavu

    • Zeljko Delic

      prijasnji komentar se izgubio pa cu staviti jos jedan 🙂

      i moja porodica je porjeklom iz Drvara i otisli su u Banat (selo Krajisnik) poslije 2 svj rata. Deda se zvao Simo a pradjeda Djura. Deda Simo je imao 3 sina, Jovan (poginuo u ratu), moj otac Rade, i najmladji Milutin. Ako imate vise informacija za Delice iz Drvara molim vas podjelite jer su moja saznajnja ne tako bogata. I mi slavimo Svetog Stefana kao krsnu slavu.

      Sve najbolje i puno pozdrava svim Delicima

    • Никшића тј Плужина. Онда смо неки даљи род.

      Могао си доћи само из села Борковићи код Никшића тј Плужина. Онда смо неки даљи род.

    • Раде

      Pozdrav. Znaš li možda sinove od tog Sime i koje bi Simo bio godište otprilike?

  2. Milan Delic

    ima Delica i u Obrenovcu vise porodica(nismo rod)moji su iz like okolina Gospica koliko se secam…imam rodbinu koju ne poznajem u Somboru…slavimo Sv.jovana 20 januar

  3. Marko Delic

    Moji Delici su iz Bosanske Krupe sela Veliki Radić djed se borio u drugom ratu 41 pa posle rata doselio u Banat. Neznam puno o njima djed je bio 1922 god otac mu se zvao Nikola Delic a majka Stana Kovačević. Po njegovoj priči Nikola i njegov brat o kojem nezna niko ništa živjeli su u Crnoj gori i preživili se Davidovic i zbog neke krvne osvete su prebjegli u Bosnu. Ne znam puno o njima ali bih itekako volio znati.

  4. Gavrilo Delić

    Pozdrav Delići moji 💪💪💪🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸💪💪💪

  5. Лука Делић

    Поздрав фамилијо и остали! Моји преци су пореклом из Лике, Госпића и славимо Светог Јована 20. јануара. Прадеда ми је Никола Делић, погинуо у 2. Светском рату и иза себе оставио 5 деце. 5. дете, син Милан Делић је био мој деда. Никола је син од мог чукундеде по имену Раде (звали су га и Радуса, јер је по причама био много снажан), који је имао још двојицу браће (не могу да се тачно сетим како су се звали) с којима је живео заједно, дакле 3 породице у једној кући.

  6. Rade

    Постоје и Делићи у селу Јаворани код Бањалуке. Прабаба Госпана (1910) ми је била из Делића па имам ту линију пописану до 1770-их.
    Славе Св. Стефана.

    ако некоме треба нешто о Делићима из Јаворана нека се јави на [email protected]

  7. Sljivovica

    Delici su od turskog Deli a našem Delije
    Deli na turskom znaci ludak -junak od vajkada smo pleme sa barjakom podno Žabljaka i slavi se Sv Jovan Krstitelj 20.01, druga slava je Sv Nikola 19.12 mnogi su bežali jer su bili problem Turcima
    Prvi pisani spis je od 1385 godine
    Moji su od 1700 naselili selo Šljivovicu na Zlatiboru ( Delici su uvek neki koji ispravljaju krive Drine imaju veze sa vojskom policijom advokaturom, sudstvom itd )