Poreklo prezimena Delić

16. februar 2012.

komentara: 38

[toggle title=”TESTIRANI DELIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Delić

Haplogrupa: J2b M205

Poreklo: Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Delić (Bjelaci)

Haplogrupa: N1 P189.2

Poreklo: Šljivovica, Zlatibor, Srbija / ogranak Kostića iz Semegnjeva, Piva / doselili u Šljivovicu oko 1800. g.

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

DELIĆI (u Komarnici i Vukodolu)

Prema njihovim kazivanjima, oni su ogranak Mandića od kojih su se davno odvojili. Sadašnje prezime su vjerovatno dobili po nekom svom pretku koji je služio u turskoj vojsci, zvanoj delije, jer se zna da su Drobnjaci jedno vrijeme davali po nekoliko vojnika koji su služili ovu vojsku.

Delići su živjeli u Skoku, gdje su ostavili traga u nazivu „Delića do“. Sredinom 18. vijeka zavade se s Paraušićima, svojim daljnjim bratstvenicima i komšijama, padne i krv, pa se zato presele u selo Prošćenje, u okolini Mojkovca, gdje i sada žive. Početkom 19. vijeka Mijat Delić i sinovac mu Milutin dosele se iz Prošćenja u Komarnicu kod Krstajića. Mijat je imao sinove Mitra i Milovana.

Sredinom druge polovine 19. vijeka neki od njih su se iselili u Vukodo, na dotadašnja katuništa, gdje i sada žive.

Slave Aranđelovdan, a prislužuju Đurđevdan.

*   *   *

DELIĆI

(u Brajkovači)

Potiču od Delića iz Borkovića iz Pive, odakle se Šćepan 1919. godine doselio sa sinovima Jovanom, Rakom i Milutinom na zemlju kupljenu od Bogdana Džakovića u Brajkovači.

Jovan je imao sinove Milovana, Obrena, Radivoja, Neđeljka i Milorada; Rako – Ljuba, Dejana, Petra i Miloša, a Milutin Milosava. Skoro svi Delići su se naselili po raznim krajevima naše zemlje, gdje su najčešće odlazili na školovanje, a nakon završenog školovanja oni su se zapošljavali i formirali porodice.

Slave zimski Jovanjdan.

*   *   *

DELIĆI u Prošćenju u okolini Mojkovca su od Delića iz pridvoričkog zaseoka Skok, odakle su se odselili zbog zavade s Paraušićima. Kasnije se neki od njih vrate i nasele u Komarnici, gdje i danas žive.

Slave Aranđelovdan, a prislužuju Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

________________________________

 (prema knjizi Hercegovačka prezimena, Rista Milićevića)

DELIĆ (p.k.m). Delići (p). u Grmljanima (Popovo) i Domanovićima (Čapljina). U Grmljanima su u srodstvu sa Pjanićima i Božićima.

Njihovi preci, trojica braće, davno su doselili iz Riđana. Prema predanju, u Crnoj Gori su se zvali Mrnjavčevići. Prezime Delić su dobili po nekom svom pretku koji se uvijek lijepo oblaćio i izgledao kao “delija”. Slave Jovanjdan (84:144). Predak Delića u Domanovićima je porijeklom iz Like: “Bio je kapetan u austrijskoj vojsci, oženio se i ovdje prije 20 godina nastanio” (59:252). Slave, takođe, Jovanjdan. Delića ima u Lokvicama (Trebinje) i u Trebinju. U ovom gradu je rođen poznati skupljač narodnih umotvorina Stevan Delić (1865-1927). Sin je Rista, pekara rodom iz Lokvica, i majke Cvijete iz porodice Klimović sa Zubaca. Radove je objavljivao u Bosankoj vili, Glasniku Zemaljskog muzeja u Sarajevu i drugim listovima i časopisima. Poznatiji su mu radovi: Seoska svadba u Gacku, Narodne igre i sijela u gornjoj Hercegovini, te lirske narodne pjesme Dilberke.

Delići (k), u Krivodolu (Mostar) i Jasenici (Bišće). U Krivodol su doselili iz Čitluka “zbog siromaštva”, a u Jasenicu iz Krivodola “ima više od 100 godina”. Slavili su Petrovdan (59:244,342).

Delići (m) su u Domanovićima i u Mostaru. U Domanoviće im je predak došao iz Sofije i tu se nastanio na ženino imanje (59:253). Bilo ih je i u Počitelju kod Čapljine, gdje se i “danas” nalazi stara dvospratna kuća Salih-baše Delića (165:409).

__________________

RODOSLOV DELIĆA IZ GLIBAĆA (PLJEVLJA)

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (38)

Odgovorite

38 komentara

  1. Stefan Delić

    Delića(p) ima i u Krajini, grad Drvar, koliko znam doselili smo se 1700-tih mozda prije ili kasnije. Došli smo iz jednog sela iz Crne Gore okolina Nikšića. Slavimo Svetog Prvomučenika i Arhiđakona Stefana. Znam samo do 5. kolena moj navrdeda Simo Delić.

    • Milan Delić

      Dobar dan familijo,
      Jedan od braće od mog pra, pra dede iz sela Lokvice pored Trebinja je robijao na galijama i kada je odrobijao i vratio se , odselio je u Krajinu . Zvali su ga Galijat. Ovi Delići slave Svetog Prvomučenika i Arhiđakona Stefana.
      Selo Lokvice je još živo.

      • Miljko Delić

        Zdravo rode, ja sam takodje poreklom iz sela Lokvice kod Trebinja, sin Draška, unuk Slavka Delića! Pravim porodično stablo, tako da sve informacije bi mi dobro došle!

    • Branko Delic

      Jovan Obrad Sekule Branko Delic.Iz Komarnice opsine Savnik.Krsna slava SVT Arhangel!Baba od Radovica iz C polja!!!POZ ZA RODOSLOV…

    • Zeljko Delic

      Mora da smo neki rodjaci Stefane :-). Moj otac Rade Delic se sa svojom porodicom preselio iz Drvara poslije 2 svjetskog rata i otisli su u Banat selo Krajisnik. Njegov otac a moj deda se zvao Simo a moj pradjeda Djura ako se ne varam. Ako imas vise infomacija o nasoj porodici molim te podjeli jer su moje informacije oskudne.

      Svaki pozdrav

    • Zeljko

      Zaboravio sam reci da i mi slavimo Svetog Stefana slavu

    • Zeljko Delic

      prijasnji komentar se izgubio pa cu staviti jos jedan 🙂

      i moja porodica je porjeklom iz Drvara i otisli su u Banat (selo Krajisnik) poslije 2 svj rata. Deda se zvao Simo a pradjeda Djura. Deda Simo je imao 3 sina, Jovan (poginuo u ratu), moj otac Rade, i najmladji Milutin. Ako imate vise informacija za Delice iz Drvara molim vas podjelite jer su moja saznajnja ne tako bogata. I mi slavimo Svetog Stefana kao krsnu slavu.

      Sve najbolje i puno pozdrava svim Delicima

    • Nikšića tj Plužina. Onda smo neki dalji rod.

      Mogao si doći samo iz sela Borkovići kod Nikšića tj Plužina. Onda smo neki dalji rod.

    • Rade

      Pozdrav. Znaš li možda sinove od tog Sime i koje bi Simo bio godište otprilike?

  2. Milan Delic

    ima Delica i u Obrenovcu vise porodica(nismo rod)moji su iz like okolina Gospica koliko se secam…imam rodbinu koju ne poznajem u Somboru…slavimo Sv.jovana 20 januar

  3. Marko Delic

    Moji Delici su iz Bosanske Krupe sela Veliki Radić djed se borio u drugom ratu 41 pa posle rata doselio u Banat. Neznam puno o njima djed je bio 1922 god otac mu se zvao Nikola Delic a majka Stana Kovačević. Po njegovoj priči Nikola i njegov brat o kojem nezna niko ništa živjeli su u Crnoj gori i preživili se Davidovic i zbog neke krvne osvete su prebjegli u Bosnu. Ne znam puno o njima ali bih itekako volio znati.

  4. Gavrilo Delić

    Pozdrav Delići moji 💪💪💪🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸💪💪💪

  5. Luka Delić

    Pozdrav familijo i ostali! Moji preci su poreklom iz Like, Gospića i slavimo Svetog Jovana 20. januara. Pradeda mi je Nikola Delić, poginuo u 2. Svetskom ratu i iza sebe ostavio 5 dece. 5. dete, sin Milan Delić je bio moj deda. Nikola je sin od mog čukundede po imenu Rade (zvali su ga i Radusa, jer je po pričama bio mnogo snažan), koji je imao još dvojicu braće (ne mogu da se tačno setim kako su se zvali) s kojima je živeo zajedno, dakle 3 porodice u jednoj kući.

  6. Rade

    Postoje i Delići u selu Javorani kod Banjaluke. Prababa Gospana (1910) mi je bila iz Delića pa imam tu liniju popisanu do 1770-ih.
    Slave Sv. Stefana.

    ako nekome treba nešto o Delićima iz Javorana neka se javi na [email protected]

  7. Sljivovica

    Delici su od turskog Deli a našem Delije
    Deli na turskom znaci ludak -junak od vajkada smo pleme sa barjakom podno Žabljaka i slavi se Sv Jovan Krstitelj 20.01, druga slava je Sv Nikola 19.12 mnogi su bežali jer su bili problem Turcima
    Prvi pisani spis je od 1385 godine
    Moji su od 1700 naselili selo Šljivovicu na Zlatiboru ( Delici su uvek neki koji ispravljaju krive Drine imaju veze sa vojskom policijom advokaturom, sudstvom itd )