Родослов Делића из Глибаћа (Пљевља, Црна Гора)

17. јануара 2022.

коментара: 5

ПИШЕ: Стефан Делић

Сви подаци о пореклу и родослову породице/братства Делић из Глибаћа, који су овде приказани, су прикупљени са странице Порекло и путем усменог предања које се преноси у породици.

Делићи из Глибаћа (Пљевља, Црна Гора) воде порекло од Старовлаха из Хоћевине, а они из Старог Влаха.

Старовласи су пореклом од Нове Вароши (Стари Влах). Неко од предака је убио Турчина и побегао на Врбицу (Црна Гора). Не зна се како су се презивали док су живели у Старом Влаху, нити када су дошли у Црну Гору. По старој постојбини су их прозвали Старовласи. Први предак, чије име потомци памте, је био Василије, рођен око 1800. године на Врбици. Имао је три сина: Јока[1], Ђока и Стојана[2].

Ђоко се око 1860. године одселио у Глибаће из Битина и оженио се женом чије је девојачко презиме Вуковић[3]. Са њом је имао три сина: Михаила, Новака и Дика.

Новак се, заједно са сином Војином, 1937. године доселио у Вранеш (село Кичава, Бијело Поље, Црна Гора) где и данас живи Новаков унук. Новакова жена се звала Јелка (девојачко Драгаш). Са њом је имао шесторо деце: Војин, Душанка, Илинка, Даринка, Добринка и Вукота.

 1. Војин (Новака) Делић (1910-1984) је највећи део живота провео у селу Кичава (Вранеш, Бијело Поље, Црна Гора). Био је ожењен Радојком (1926-1998), чије је девојачко презиме Чабаркапа. Са њом је имао петоро деце: Томислав, Војислав, Мара, Војиславка и Зорка.
  • Томислав (Војина) Делић је рођен 1942. године. Живи у Кичави. Ожењен је Зорицом (девојачко Кнежевић). Са њом има петоро деце: Миливоје, Милка, Радмила, Лука и Војин.
   • Миливоје (Томислава) Делић је рођен 1974. . Ожењен је Виолетом (девојачко Шаљанин). Живе у Подгорици. Имају сина Предрага.
   • Милка (Томислава) је рођена 1975. Удата је за Божидара Ћурчића.
   • Радмила (Томислава) је рођена 1978 . Удата је за Чедомира Перића. Живе у Кучима.
   • Лука (Томислава) је рођен 1983 . Живи у Кичави.
   • Војин (Томислава) је рођен 1985 . Живи у Кичави.
  • Војислав (Војина) Делић је рођен 1946. у Кичави. Ожењен је Босиљком, рођене Радмиловић[4]. Живе у Билећи (Република Српска). Имају два сина: Радомир и Драгомир.
   • Радомир (Војислава) Делић је рођен 1971. године у Билећи. Ожењен је Снежаном, рођене Павловић[5]. Живе у Звечану (Косово и Метохија, Република Србија). Имају троје деце: Стефан (1998), Новак (2000) и Јована (2009).
   • Драгомир (Војислава) Делић је рођен 1972. године у Билећи. Његова жена је Бети, рођена Павловић[6]. Живе у Бору, у Србији. Имају два сина: Лазар (2000) и Милош (2005).
 • Мара (Војина) је рођена 1948. године. Удата је за Радована Јанковића. Живи у Кракочеву, општина Бијело Поље. 7
 • Војиславка (Војина) је рођена 1950. године. Удата је за Максима Бошковића. Живи у Гајинама, општина Бијело Поље.
 • Зорка (Војина) је рођена 1952. године. Удата је за Маринка Цаковића. Живи у Крстачама, у Павином пољу (општина Бијело поље).
 1. Душанка (Новака) је била удата за Кљајевића. Живели су на Ђурђрвића Тари.
 2. Илинка (Новака) је била удата за Лацмановића.
 3. Даринка (Новака) је била удата за Војина Бјековића. Војинови потомци данас живе у Бару.
 4. Добринка (Новака) је била удата за Станка Жижића. Њихови потомци данас живе у Крњачи, у Београду.
 5. Вукота (Новака) Делић (1925-1984) је био пуковник ЈНА. Био је учесник НОБ-а. Учесник и битке на Сутјесци. Његова жена је Персида. Имају двоје деце: Драгана и Драган. Потомци Вукоте и Персиде живе у Београду.

 

Крсна слава Делића је Ђурђевдан (6. мај).

 

 

[1] Од Јока су Старовласи у Љућу.

[2] Од Стојана су Старовласи у Оџаку.

[3] Вуковићи воде порекло од човека који се приликом сеобе Срба 1690. године доселио у Тепчу код Трубјеле, на граници Херцеговине. Одатле су петорица браће (Божо, Милић, Петко, Обрад и Вук) дошла у Нинковиће. Од њих су братства Божовићи, Милићевићи, Петковићи, Обрадовићи и Вуковићи. Вуковићи памте имена предака од Вука (1780). Не знају како су се раније презивали. Вукови синови су Васиљ, Јован и Миладин. Око 1863. године Вукови синови су се разишли тако да су се Васиљви синови одселили у Мештревац, а Јованови и Миладинови у Глибаће. Потомак Јована или Миладина је девојка која је била удата за Ђока Делића (Старовлаха) из Глибаћа.

[4] Босиљка Делић, Војислављева жена, је рођена у Билећи 1949. године од оца Илије Радмиловића и мајке Видосаве, девојачко Папић (Папићи из Коравлице). Радмиловићи из Билеће су пореклом из села Границе и воде порекло од кнеза Вукана Предојевића.

[5] Снежана Делић, Радомирова жена, је рођена 1972. у Звечану. Њени преци су се доселили из села Лопате, Лијева Ријека у село Козарево, општина Зубин Поток (Косово и Метохија). Племе Васојевићи.

[6] Бети Делић, Драгомирова жена, је рођена 1973. у Бору. Родитељи су јој Македонци.

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. Božo Peruničić

  Zašto u ovaj rodoslov nisu uneti potomci Dika Đokovog Delića?

  • Стефан Делић

   Не знам ко су потомци Дика Ђоковог, тако да ако неко зна његове потомке биће ми веома драго да ступим у контакт са њима.