Порекло презимена Делић

16. фебруара 2012.

коментара: 14

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ДЕЛИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Делић

Хаплогрупа: J2b M205

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Делић (Бјелаци)

Хаплогрупа: N1 P189.2

Порекло: Шљивовица, Златибор, Србија / огранак Костића из Семегњева, Пива / доселили у Шљивовицу око 1800. г.

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ДЕЛИЋИ (у Комарници и Вукодолу)

Према њиховим казивањима, они су огранак Мандића од којих су се давно одвојили. Садашње презиме су вјероватно добили по неком свом претку који је служио у турској војсци, званој делије, јер се зна да су Дробњаци једно вријеме давали по неколико војника који су служили ову војску.

Делићи су живјели у Скоку, гдје су оставили трага у називу „Делића до“. Средином 18. вијека заваде се с Параушићима, својим даљњим братственицима и комшијама, падне и крв, па се зато преселе у село Прошћење, у околини Мојковца, гдје и сада живе. Почетком 19. вијека Мијат Делић и синовац му Милутин доселе се из Прошћења у Комарницу код Крстајића. Мијат је имао синове Митра и Милована.

Средином друге половине 19. вијека неки од њих су се иселили у Вукодо, на дотадашња катуништа, гдје и сада живе.

Славе Аранђеловдан, а прислужују Ђурђевдан.

*   *   *

ДЕЛИЋИ

(у Брајковачи)

Потичу од Делића из Борковића из Пиве, одакле се Шћепан 1919. године доселио са синовима Јованом, Раком и Милутином на земљу купљену од Богдана Џаковића у Брајковачи.

Јован је имао синове Милована, Обрена, Радивоја, Неђељка и Милорада; Рако – Љуба, Дејана, Петра и Милоша, а Милутин Милосава. Скоро сви Делићи су се населили по разним крајевима наше земље, гдје су најчешће одлазили на школовање, а након завршеног школовања они су се запошљавали и формирали породице.

Славе зимски Јовањдан.

*   *   *

ДЕЛИЋИ у Прошћењу у околини Мојковца су од Делића из придворичког засеока Скок, одакле су се одселили због заваде с Параушићима. Касније се неки од њих врате и населе у Комарници, гдје и данас живе.

Славе Аранђеловдан, а прислужују Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

________________________________

 (према књизи Херцеговачка презимена, Риста Милићевића)

ДЕЛИЋ (п.к.м). Делићи (п). у Грмљанима (Попово) и Домановићима (Чапљина). У Грмљанима су у сродству са Пјанићима и Божићима.

Њихови преци, тројица браће, давно су доселили из Риђана. Према предању, у Црној Гори су се звали Мрњавчевићи. Презиме Делић су добили по неком свом претку који се увијек лијепо облаћио и изгледао као “делија”. Славе Јовањдан (84:144). Предак Делића у Домановићима је поријеклом из Лике: “Био је капетан у аустријској војсци, оженио се и овдје прије 20 година настанио” (59:252). Славе, такође, Јовањдан. Делића има у Локвицама (Требиње) и у Требињу. У овом граду је рођен познати скупљач народних умотворина Стеван Делић (1865-1927). Син је Риста, пекара родом из Локвица, и мајке Цвијете из породице Климовић са Зубаца. Радове је објављивао у Босанкој вили, Гласнику Земаљског музеја у Сарајеву и другим листовима и часописима. Познатији су му радови: Сеоска свадба у Гацку, Народне игре и сијела у горњој Херцеговини, те лирске народне пјесме Дилберке.

Делићи (к), у Криводолу (Мостар) и Јасеници (Бишће). У Криводол су доселили из Читлука “због сиромаштва”, а у Јасеницу из Криводола “има више од 100 година”. Славили су Петровдан (59:244,342).

Делићи (м) су у Домановићима и у Мостару. У Домановиће им је предак дошао из Софије и ту се настанио на женино имање (59:253). Било их је и у Почитељу код Чапљине, гдје се и “данас” налази стара двоспратна кућа Салих-баше Делића (165:409).

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (14)

Одговорите

14 коментара

 1. Delića ima u Somboru – selo Rastina, poreklo Frkašić, Lika
  Danilo Delić , dosao iz Amerike da bi se borio u Velikom ratu, posle rata dobio imanje u selu Rastina, na samoj granici Srbije i Mađarske.

 2. Војислав Ананић

  ДЕЛИЋ (п,к,м). Делићи (п), у Грмљанима (Попово) и Домановићима (Чапљина). У Грмљанима су у сродству са Пјанићима и Божићима. Њихови преци, тројица браће, давно су доселили из Риђана. Према предању, у Црној Гори су се звали Мрњавчевићи. Презиме Делић су добили по неком свом претку који се увијек лијепо облачио и изгледао као „делија”. Славе Јовањдан (84:144). Предак Делића у Домановићима је поријеклом из Лике: “Био је капетан у аустријској војсци, оженио се и овдје прије 20 година настанио” (59:252). Славе, такође, Јовањдан. Делића има у Локвицама (Требиње) и у Требињу. У овом граду је рођен познати скупљач народних умотворина Стеван Делић (1865-1927). Син је Риста, некага родом из Локвица, и мајке Цвијете из породице Климовић са Зубаца. Радове је објављивао у Босанкој вили Гласнику Земаљског музеја у Сарајеву и другим листовима и часописима. Познатији су му радови: Сеоска свадба у Гацку, Народне игре и сјела у горњој Херцеговини, те лирске народне пјесме Дитберке. Делићи (к), у Криводолу (Мостар) и Јасеници (Бишће). У Криводол су доселили из Читлука “због сиромаштва”, а у Јасеницу из Криводола „има више од 100 година”. Славили су Петровдан (59:244,342). Делићи (м) су у Домановићима и у Мостару. У Домановиће им је предак дошао из Софије и ту се настанио на женино имање (59:253). Било их је и у Почитељу код Чапљине, гдје се и “данас” налази стара двоспратна кућа Салих-баше Делића (165:409).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 3. Matija

  Zdravo.Matija Petrovic iz Kragujevca.Jeste da se prezivamo petrovic ali nas predak koji je dosao u sumadiju najdalji koga znam se zvao Petar Delic.Ne znamo odakle ali je imao tri brata i dosao oko 1820 god u Sumadiju.Ako neko nesto zna valjala bi pomoc

 4. Вукашин Делић

  Делића има и у Шапцу (Богосавцу). Деда ми је причао како му је његод деда причао да смо се око 1800. доселили у Шабац из околине Димитровграда или са Риђаке. Није много али можда помогне такође мој чукундеда Марко Делић је учествовао у пробијању Срба на Солун. Поздрав.

 5. Dalibor Delic

  Moji su iz Like,pradjed Djujo(Djuro)Delic.Bio otisao za Aneriku kao iseljenik pa se vratio da pomogne svom narodu,zaklale ga ustase.

  • Страхиња Делић

   Мој прадед Миле Делић је исто из Лике, отишао за Америку, одазвао се Краљу у Великом рату и након тога добио земљу у близини Бачке Тополе где се настанио. Зимски Јовањдан славимо.
   Занима ме Далиборе да ли знаш које место у Лици и одакле си ти?

 6. Милан Делић

  Делићи живе у селу Локвице, на тринаестом километру од Требиња ка Поповом пољу. Четири куће и четири породице. Слави се Св. Стефан.

  • Aleksandar Delic

   Cetri kuce u Lokvicana su od Steve, Milana, Urosa i Danila..
   Ja sam potomak od Steve..

   pozdrav svim Delicima!!!

   • Стево Делић

    @ Александар

    Моји су такође пореклом из Локвица код Требиња. Име сам добио по деди Стеви (рођен 1922 у Локвицама), сину Вула Делића (рођеног 1864 у Локвицама) и Маре Делић (рођене 1870 у Зачулама).

    Брат мога деда Стеве је Милан Делић а сестре Аника и Даринка.

  • Стево Делић

   Милане брате мој…
   Како нам помреше сви видим да и ти, за корак испред, трагаш за неким одговорима као и ја.
   Славимо Светог Стефана.

 7. Bojana Delić

  Moj pradeda je iz Borkovića u Crnoj Gori došao 1927.u Srbiju i nastanio se u selu Vlasovo, opština Prokuplje. Slavimo zimskog sv. Jovana. Pozdrav svima!