Порекло презимена Дапчевић

1. децембар 2013.

коментара: 14

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ДАПЧЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Дапчевић

Хаплогрупа: I2a

Порекло:

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (14)

Одговорите

14 коментара

  1. ikonija dapcevic

    kako je nastalo prezime dapcevic

  2. goran saponjic

    Prezime dapcevic je nastalo od veoma starog srpskog imena dabiziv i njegovog skracenog oblika daba tj dabac to je varijanta cesto koriscena u crnoj gori isto kao napr vukac nikac milac isl ime dabiziv je inace staro slovensko a daba je nadimak za decake stim imenom dapcevici su potomci borojevica u cetinjskom donjem kraju

  3. Небојша Бабић

    А, Божо, реците ми, на основу чега тврдите да порекло Дапчевића и осталих Боројевића није србско / словенско, као и етимологију имена Дабац (од којег је изведено презиме Дабчевић / Дапчевић), за које тврдите да није словенско, већ влашко.

  4. Stevan

    Da li su Dačevići iz Župe Nikšićke porijeklom od tih Dapčevića?

  5. Nisu Vlasi

    Dapčević :slava: Ivanjdan Boguti/Cetinje/Ljubotinj/CG ,haplogrupa I2 DS I2-PH908

    Dakle,nije vlaško

  6. Dapcevic A

    Ja sam iz bara i moje porijeklo je sa Brajica, a i znam da tamo jos zive nekoliko porodica prezimena Dapcevic.Prije oko 250 godina mozda i vise dva brata su se preselila zbog nekog ubistava sa Brajica u Baru u mijesto Mrkojevici. Ta dva brata zvali su se Nikola i Kolja, napravili su i svoju crkvu koja se zvala “crkva Nikolina”.

    • Dapčevićeva

      Braća koja su se preselila u Baru,u Mrkojevićima,navodi se da su došli sa Cetinja,Vlasi sigurno nisu,su se zvali Bogdan (Bego) i Ilija(nadimak je dobio Tafo), a nastavak njihove loze se dijelila na Bogišićeve i Tafiljovićeve,u međuvremenu je došlo do poturčenja u njihovoj lozi,među kojima su i moji preci.Crkva u Dapčevićima je i dan danas tu,nije Nikolina nego Ilijina. Svetac i slava im je bio sveti Ilija,i dan danas na Ilijin dan,2. avgusta,mještani sela idu kod crkve i udaraju zvono u čast predaka.

  7. M.D.

    Dapčevići, poreklom sa Brajića(Crna Gora), početkom 20.veka došli u Vojvodinu (srednjebanatski okrug), krsna slava Mitrovdan