Порекло презимена Форцан

19. март 2012.

коментара: 10

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

  1. Mladen Forcan

    Prezime Forcan potiče od prezimena Svorcan. Naime, izvjesni Jovan Svorcan je prebjegao iz Korita na prostor glasinačko-romanijske regije, tačnije na selo Ponor, opština Pale. Kad je došao, početkom 19-og ili krajem 18-og vijeka, promijenio je prezime u Forcan. Odatle su Forcani se raselili po bijelom svijetu.

  2. Сворцан - Ограда

    Није Јован нигдје пребјегао, ни бјежао… Ишао је Херцеговачким путем, који је водио преко села Понор на Романији, у Семберију. Тамо је размјењивао дуван за жито и тако хранио породицу. Сворцани са Понора, који су касније промијенили презиме у Форцан (негдје око 1910. године), не потичу само од Јована. Њега и још двојицу браће Драгоја и Пекана зауставили су бегови Сијерчићи (воде поријекло од Срба – Лучића) и понудили им обрадиво земљиште. Од тројице браће настале су данашње генерације Форцана са Понора.

  3. lJILJANA

    Nisu bili Forcani samo u Ponoru nego i na Sokocu gdje je moj pradjed bio nadsumar, Milos Forcan.Znam da mu je rodjak bio Bozo Forcan koji je bio svjetski covjek i u 30-etim godinama imao je auto i zivio u Evropi.Milos je imao 5 sinova: Vojina, Iliju, Vasu, Momira i Veljka i 5 kceri, Zagorku, Zoru, Jelenu, Melaniju i Nadezdu.Trenutni nasljednici Focani i ne, su potomci Ilije, Zagorke, Vase i Vojina.Na kraju, kaze se da su Forcani porijeklom od Boskovica iz Crne Gore. Kako su promijenili prezime u Forcan postoje legende a jedna od njih prica da su u jednom sukobu sa Turcima preuzeli prezime od babe koja je bila talijanskog porijekla i da su prebjegli iz Crne Gore u Hercegovinu da bi sacuvali glavu i izbjegli osvetu.

    • Сворцан - Ограда

      Ваш прадјед, Милош и његов рођак Боро, су Пеканови унуци, једног од тројице горе поменуте браће. Форцани су расути по бијелом свијету, најмање их има на Понору, али је поријекло свима исто. Сви имамо једну полазну тачку (Понор) и три претка(Јована, Драгоја и Пекана).
      Илија, син Милоша, има сина Бора и кћерке Борку и Љиљу (волио бих имати више информација)…
      Тачно је да Сворцани воде поријекло из Црне Горе, али су презиме промијенили тек након што су се доселили на Романију. Још увијек на Понору има старих споменика са презименом Сворцан. Такође, Сворцани и данас живе у Коритима и нису мијењали презиме.
      За причу о баби-Италијанки и Турцима, немам податке, не могу да тврдим да(ли) су тачне.

      • Forcan Aleksandar Sokolac-Romanija

        Svorcani u Koritima (Hercegovina) porijeklom su od Miljnovića iy plemena Cuca iy Stare Crne Gore.selo Ćevo kod Cetinja.Miljan ,knez Cuca jedan od njegovih sinova Trojan je predak Svorcana iz Korita. (Milan Radoičić). Početkom osamnestog veka 1743 god. Trojan iy plemena Cuca doselio se u Koritski Grad-Korita sa porodicom, i prvi naseljava Koritski-Grad. Prezime Svorcan nastalo je po predanju po snažnom-silnompretkuiz porodice Trojana, kojeg zvali Svorca, što znači sila-snaga. Prezime Forcan, Ponor -Romanijanastalo je za vrijeme Austri-Ugarske . Slovo ” S ‘ čitaju “Z’ a sslovo ‘ V” čitaju “F’ i tako je nastalo prezime FORCAN. Prvi sahranjen na groblju na Ponoru koji su se doselili iz Korita je Stjepan-Šćepan , na krstu piše ‘Ovde po;ćiva rab boži Šćepan Svorcan

        • Сворцан - Ограда

          По свједочењу наше родбине из Корита, презиме смо промијенили још за вријеме Турака, што значи да смо Аустро-угарску дочекали са презименом Форцан.
          Шћепан/Стјепан се више пута женио и није имао дјеце. Кажу да је био тврда глава и да је задржао изворно презиме. Због тога му на надгробном споменику стоји презиме Сворцан, али није први сахрањен на гробљу на Понору. Он је био син Драгоја, који се са браћом доселио из Херцеговине. Бар једна генерација прије Стјепана (преминуо 1899) је сахрањена на Понору, али они немају натписе на надгробним споменицима, већ само камене плоче.
          Не вјерујем да је Стјепан са својом браћом носио оца до Херцеговине, да га тамо покопа.

          • Forcan Aleksandar

            Stjepan se nije zenio. Na ponoru je zadrzao prezime Svorcan. Prezime Forcan procitaj Bozidar Kljajevic Hercegovacko poreklo porodica

            • Сворцан - Ограда

              Уз дужно поштовање Божидару и теби рођаче, сматрам да су Форцани са Понора тачније знали да ли им се стриц и ђед женио. Са друге стране није ни битно, у сваком случају није имао потомке. Оно што је битно поменути: имао је браћу, оца, стричеве, рођаке који су такође сахрањени на Понору… неки од њих прије њега.

  4. Slobodan Svorcan

    Svorcani poticu iz sela Korita u opstini Bileca Hercegovina gde je vecina izvela mirnim porodicim zivotom. Do tog kobnog krvavog juna 1941 godine, kad su prevaru dovedeni u Sokolski Dom i potom odvedeni i poubijani i baceni u jamu,, Golubnjacu,,. Da bi posle rata ih kolonizirali u razne delove bkvse Jugoslavije. Moja porodica tj. Baba Jelisaveta, sa ocem Veliborom-Batom i tetkom Du sankom naseljava selo Vajsku sa svojim Svorcanima i to su pretežno udovice kojima su supruzi baceni u Jamu Cvijeta Svorcan sa decom Todorom, Zarkom, Milose i Djurom Svorcan Jesa sa decom Borivojem- Began, Blazo-Bajo i Nada, Svorcan Blagoja sa suprugom i detetom Momirom. Od tih nekoliko familija Svorcan fala Bogu izraslo je u jednu veliku familiju i izrodila se mnogo poznatih imena. Pa cu vam samo navesti jedan primer oficira Vojne Policije Svorcan Obrada rodjenog 1964 godine, sina Svorcan Bate koji je ubijen od strane ustaske ruke u aerodromu Zemunik 09.09.1991.godine i proglasen narodnim Herojem i odlikovan zvezdom 1 stepena. kod Zadra brane i Srpski narod i nejac. Istorija se ponovila jer je Deda Obrad bio kraljev oficir i koji je takodje ubijen od strane ustasa. Takodje su Svorcani naseljava naseljavani u Banat, u Vrbas, Secnju…. Pozdrav veliki za sve Svorcane