Poreklo prezimena Forcan

19. mart 2012.

komentara: 10

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. Mladen Forcan

    Prezime Forcan potiče od prezimena Svorcan. Naime, izvjesni Jovan Svorcan je prebjegao iz Korita na prostor glasinačko-romanijske regije, tačnije na selo Ponor, opština Pale. Kad je došao, početkom 19-og ili krajem 18-og vijeka, promijenio je prezime u Forcan. Odatle su Forcani se raselili po bijelom svijetu.

  2. Svorcan - Ograda

    Nije Jovan nigdje prebjegao, ni bježao… Išao je Hercegovačkim putem, koji je vodio preko sela Ponor na Romaniji, u Semberiju. Tamo je razmjenjivao duvan za žito i tako hranio porodicu. Svorcani sa Ponora, koji su kasnije promijenili prezime u Forcan (negdje oko 1910. godine), ne potiču samo od Jovana. Njega i još dvojicu braće Dragoja i Pekana zaustavili su begovi Sijerčići (vode porijeklo od Srba – Lučića) i ponudili im obradivo zemljište. Od trojice braće nastale su današnje generacije Forcana sa Ponora.

  3. lJILJANA

    Nisu bili Forcani samo u Ponoru nego i na Sokocu gdje je moj pradjed bio nadsumar, Milos Forcan.Znam da mu je rodjak bio Bozo Forcan koji je bio svjetski covjek i u 30-etim godinama imao je auto i zivio u Evropi.Milos je imao 5 sinova: Vojina, Iliju, Vasu, Momira i Veljka i 5 kceri, Zagorku, Zoru, Jelenu, Melaniju i Nadezdu.Trenutni nasljednici Focani i ne, su potomci Ilije, Zagorke, Vase i Vojina.Na kraju, kaze se da su Forcani porijeklom od Boskovica iz Crne Gore. Kako su promijenili prezime u Forcan postoje legende a jedna od njih prica da su u jednom sukobu sa Turcima preuzeli prezime od babe koja je bila talijanskog porijekla i da su prebjegli iz Crne Gore u Hercegovinu da bi sacuvali glavu i izbjegli osvetu.

    • Svorcan - Ograda

      Vaš pradjed, Miloš i njegov rođak Boro, su Pekanovi unuci, jednog od trojice gore pomenute braće. Forcani su rasuti po bijelom svijetu, najmanje ih ima na Ponoru, ali je porijeklo svima isto. Svi imamo jednu polaznu tačku (Ponor) i tri pretka(Jovana, Dragoja i Pekana).
      Ilija, sin Miloša, ima sina Bora i kćerke Borku i Ljilju (volio bih imati više informacija)…
      Tačno je da Svorcani vode porijeklo iz Crne Gore, ali su prezime promijenili tek nakon što su se doselili na Romaniju. Još uvijek na Ponoru ima starih spomenika sa prezimenom Svorcan. Takođe, Svorcani i danas žive u Koritima i nisu mijenjali prezime.
      Za priču o babi-Italijanki i Turcima, nemam podatke, ne mogu da tvrdim da(li) su tačne.

      • Forcan Aleksandar Sokolac-Romanija

        Svorcani u Koritima (Hercegovina) porijeklom su od Miljnovića iy plemena Cuca iy Stare Crne Gore.selo Ćevo kod Cetinja.Miljan ,knez Cuca jedan od njegovih sinova Trojan je predak Svorcana iz Korita. (Milan Radoičić). Početkom osamnestog veka 1743 god. Trojan iy plemena Cuca doselio se u Koritski Grad-Korita sa porodicom, i prvi naseljava Koritski-Grad. Prezime Svorcan nastalo je po predanju po snažnom-silnompretkuiz porodice Trojana, kojeg zvali Svorca, što znači sila-snaga. Prezime Forcan, Ponor -Romanijanastalo je za vrijeme Austri-Ugarske . Slovo ” S ‘ čitaju “Z’ a sslovo ‘ V” čitaju “F’ i tako je nastalo prezime FORCAN. Prvi sahranjen na groblju na Ponoru koji su se doselili iz Korita je Stjepan-Šćepan , na krstu piše ‘Ovde po;ćiva rab boži Šćepan Svorcan

        • Svorcan - Ograda

          Po svjedočenju naše rodbine iz Korita, prezime smo promijenili još za vrijeme Turaka, što znači da smo Austro-ugarsku dočekali sa prezimenom Forcan.
          Šćepan/Stjepan se više puta ženio i nije imao djece. Kažu da je bio tvrda glava i da je zadržao izvorno prezime. Zbog toga mu na nadgrobnom spomeniku stoji prezime Svorcan, ali nije prvi sahranjen na groblju na Ponoru. On je bio sin Dragoja, koji se sa braćom doselio iz Hercegovine. Bar jedna generacija prije Stjepana (preminuo 1899) je sahranjena na Ponoru, ali oni nemaju natpise na nadgrobnim spomenicima, već samo kamene ploče.
          Ne vjerujem da je Stjepan sa svojom braćom nosio oca do Hercegovine, da ga tamo pokopa.

          • Forcan Aleksandar

            Stjepan se nije zenio. Na ponoru je zadrzao prezime Svorcan. Prezime Forcan procitaj Bozidar Kljajevic Hercegovacko poreklo porodica

            • Svorcan - Ograda

              Uz dužno poštovanje Božidaru i tebi rođače, smatram da su Forcani sa Ponora tačnije znali da li im se stric i đed ženio. Sa druge strane nije ni bitno, u svakom slučaju nije imao potomke. Ono što je bitno pomenuti: imao je braću, oca, stričeve, rođake koji su takođe sahranjeni na Ponoru… neki od njih prije njega.

  4. Slobodan Svorcan

    Svorcani poticu iz sela Korita u opstini Bileca Hercegovina gde je vecina izvela mirnim porodicim zivotom. Do tog kobnog krvavog juna 1941 godine, kad su prevaru dovedeni u Sokolski Dom i potom odvedeni i poubijani i baceni u jamu,, Golubnjacu,,. Da bi posle rata ih kolonizirali u razne delove bkvse Jugoslavije. Moja porodica tj. Baba Jelisaveta, sa ocem Veliborom-Batom i tetkom Du sankom naseljava selo Vajsku sa svojim Svorcanima i to su pretežno udovice kojima su supruzi baceni u Jamu Cvijeta Svorcan sa decom Todorom, Zarkom, Milose i Djurom Svorcan Jesa sa decom Borivojem- Began, Blazo-Bajo i Nada, Svorcan Blagoja sa suprugom i detetom Momirom. Od tih nekoliko familija Svorcan fala Bogu izraslo je u jednu veliku familiju i izrodila se mnogo poznatih imena. Pa cu vam samo navesti jedan primer oficira Vojne Policije Svorcan Obrada rodjenog 1964 godine, sina Svorcan Bate koji je ubijen od strane ustaske ruke u aerodromu Zemunik 09.09.1991.godine i proglasen narodnim Herojem i odlikovan zvezdom 1 stepena. kod Zadra brane i Srpski narod i nejac. Istorija se ponovila jer je Deda Obrad bio kraljev oficir i koji je takodje ubijen od strane ustasa. Takodje su Svorcani naseljava naseljavani u Banat, u Vrbas, Secnju…. Pozdrav veliki za sve Svorcane