Порекло презимена Форцан

19. марта 2012.

коментара: 4

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

 1. Mladen Forcan

  Prezime Forcan potiče od prezimena Svorcan. Naime, izvjesni Jovan Svorcan je prebjegao iz Korita na prostor glasinačko-romanijske regije, tačnije na selo Ponor, opština Pale. Kad je došao, početkom 19-og ili krajem 18-og vijeka, promijenio je prezime u Forcan. Odatle su Forcani se raselili po bijelom svijetu.

 2. Сворцан - Ограда

  Није Јован нигдје пребјегао, ни бјежао… Ишао је Херцеговачким путем, који је водио преко села Понор на Романији, у Семберију. Тамо је размјењивао дуван за жито и тако хранио породицу. Сворцани са Понора, који су касније промијенили презиме у Форцан (негдје око 1910. године), не потичу само од Јована. Њега и још двојицу браће Драгоја и Пекана зауставили су бегови Сијерчићи (воде поријекло од Срба – Лучића) и понудили им обрадиво земљиште. Од тројице браће настале су данашње генерације Форцана са Понора.

 3. lJILJANA

  Nisu bili Forcani samo u Ponoru nego i na Sokocu gdje je moj pradjed bio nadsumar, Milos Forcan.Znam da mu je rodjak bio Bozo Forcan koji je bio svjetski covjek i u 30-etim godinama imao je auto i zivio u Evropi.Milos je imao 5 sinova: Vojina, Iliju, Vasu, Momira i Veljka i 5 kceri, Zagorku, Zoru, Jelenu, Melaniju i Nadezdu.Trenutni nasljednici Focani i ne, su potomci Ilije, Zagorke, Vase i Vojina.Na kraju, kaze se da su Forcani porijeklom od Boskovica iz Crne Gore. Kako su promijenili prezime u Forcan postoje legende a jedna od njih prica da su u jednom sukobu sa Turcima preuzeli prezime od babe koja je bila talijanskog porijekla i da su prebjegli iz Crne Gore u Hercegovinu da bi sacuvali glavu i izbjegli osvetu.

  • Сворцан - Ограда

   Ваш прадјед, Милош и његов рођак Боро, су Пеканови унуци, једног од тројице горе поменуте браће. Форцани су расути по бијелом свијету, најмање их има на Понору, али је поријекло свима исто. Сви имамо једну полазну тачку (Понор) и три претка(Јована, Драгоја и Пекана).
   Илија, син Милоша, има сина Бора и кћерке Борку и Љиљу (волио бих имати више информација)…
   Тачно је да Сворцани воде поријекло из Црне Горе, али су презиме промијенили тек након што су се доселили на Романију. Још увијек на Понору има старих споменика са презименом Сворцан. Такође, Сворцани и данас живе у Коритима и нису мијењали презиме.
   За причу о баби-Италијанки и Турцима, немам податке, не могу да тврдим да(ли) су тачне.