Порекло презимена Благојевић

5. март 2012.

коментара: 148

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ БЛАГОЈЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Благојевић

Хаплогрупа: R1a Z280 Z92

Порекло: Крагујевац, Маслошева-Страгари, Србија

Крсна слава: Лазаревдан

Контакт:
_________________________

Благојевић

Хаплогрупа: R1a општи кластер

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

БЛАГОЈEВИЋИ

(на Међужваљу и Жабљаку)

Благојевићи потичу од братства Дедеића. Презиме Благојевић добили су по Благоју Дедеићу, који је умро око 1850. године. Живио је у селу Гојаковићима код Мојковца. Имао је три сина: Радоја, Спасоја и Јована-Нова. Радоје је био велики јунак. Стално се тукао с Турцима; око 1852. године убије турског одметника и зулумћара Меку Ћеранића, који је чинио велике зулуме и насиље тамошњем становништву, па послије овог убиства са својом браћом Спасојем и Јованом-Новом ускочи у Шаранце. У почетку је живио у Зауглини код рођака десет година, када је добио земљу на Међужваљу, гдје се стално населио. Радоје је имао пет синова: Милосава, Јанка, Марка, Милана и Малишу. Милосав Радојев је имао Јова, Перка и Миливоја. Марко Радојев није оставио потомство јер је млад умро. Милан Радојев имао је синове Радосава, Милоша, Бошка и Божа, а Малиша Радојев имао је Мила. Малиша је ухваћен од стране Шваба и стријељан 1917. године на путу за Никшић.

Милосав Радојев је комитовао по Црној Гори и Србији, одакле се вратио са српском војском с којом је ослободио Жабљак од Шваба; постављен је за његовог команданта, када се разболио од шпањолице и умро за само недјељу дана 1918. године. Радосав Миланов је умро у Мађарској 1917. године, гдје се налазио у заробљеништву, а његовог брата Милоша, учитеља, стријељали су Мађари 1941. године у Кули.

Бошко Миланов је био борац НОР-а од 1941. године; погинуо је као командир чете у Четвртој црногорској пролетерској бригади код Невесиња марта 1943. године.

Јово Јанков је био борац из првих ратова, колонизован је са сином Бранком у Бачко Добро Поље 1945. годике. Бранко је био припадник НОП-а од 1941. године, а Жарко при крају рата. Био је цијењен омиљен човјек, нарочито међу младима.

Марко и Трипко Милосављеви су били школовани људи, што је у оно вријеме била ријеткост. Марко је био учитељ, а Трипко поштански службеник.

Снасоје Благојев је имао два сина: Ивана и Ђура. Иван је завршио богословију на Цетињу, али се није никад запопио. Имао је пет синова: Милована, Радомана, Петра, Радула и Саву. Милован је био борац из првих ратова. Имао је два сина: Драгишу, официра ЈНА, и Слободана, универзитетског професора и доктора правних наука. Милован је 1945. године колонизован у Бачко Добро Поље.

Радоман Иванов је као гимназијалац одведен у заробљенички логор у Мађарску, гдје је умро 1917. године. Петар као геометар службује по разним мјестима Југославије, а од 1945. ради у Београду. И њихов брат Радуле ради у Београду од 1930. године у Сенату. Он је рањен приликом бомбардовања Београда 6. априла 1941. године и остао је инвалид. Њихов најмлађи брат Сава имао је два сина. Сава је био борац НОР-а.

Ђуро Спасојев је био официр црногорске војске, као храбар ратник командовао је водом у балканским ратовима, када је и рањен. Он је учесник и Првог свјетског рата. Ђуро оболијева од шпањолице 1917. године, од које и умире. Остао му је син Спасоје који је као правник службовао по многим мјестима наше земље.

Данас од овог братства нико не живи на Међужваљу, већ су се иселили у разна мјеста наше земље. Неки од њих повремено долазе у свој завичај. Једна породица Благојевића живи у Жабљаку.

Славе Ђурђевдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (148)

Одговорите

148 коментара

  1. Draško Blagojević

    Pozdrav Blagojevići ,o poreklu mi je govori malo nešto otac,poreklo da je iz Crne Gore i za vreme turaka da nebi prodali veru za večeru su naselili se pod Ozren u Bosni kako je kasnije kolonizacijom u Vojvodini deda je stigao sa porodicom u S.Mitrovicu,slava je sv.Nikola zimski posna slava.Na služenju vojnog roka u CG reče mi jedan Nikšićan kršni da su svi Blagojevići crnogorci koji su se raselili i malo ih se vratilo u CG. Moj kontakt [email protected]

    • Blagojević

      Blagojevići su poreklom iz plemena Pivljani,s Pivskog jezera u Crnoj Gori.

    • Александар Благојевић

      читам твој коментар и много тога нам је исто што се прошлости тиче.
      Ђед ми је причао да су на Озрен дошли из Црне Горе, након прогона од стране Турака.
      Од рата 92″ живимо у Бијељини.
      Крсна слава нам је Аранђеловдан.
      Онај који је и могао да ми да неку информацију је био ђед који више није међу живима, а отац и нема неке инфо а ни емпатије да сазна више о нашем поријеклу.
      У Црној Гори сам често, у Даниловграду и у Бару имам тетке (очеве сестре), које су се са породицама за вријеме овог задњег рата тамо преселиле и живе и дан данас али невезано за то што нам је поријекло из Црне Горе.
      Ето, ако неко има више информација замолио бих да их самном подијели.

  2. Blagojevic Vladimir

    Postovanje, interesuje me ima li koga od Blagojevica koji slave Petrovdan?

  3. Nikola

    Ja sam Nikola Blagojevic iz Svilajnca.Moj deda je Radisa, pradeda Dragutin, cukun deda Steva. Selo Strmosten. Pozz

  4. Сава Благојевић

    Зна ли неко порекло Благојевића из Новог Села код Врњачке Бање? Славе Мратиндан.

  5. Marko

    Благојевићи. Једно од најбројнијих пивских братстава. Прије рата било их је око 70 домова, па су у рату тешко настрадали, али их и сада има око 40 кућа. Живе у селима Буковцу и Дубој, скоро искључиво они, а има их и у Доњим Рудиницама, Потприсојима и у Милошевићима. Славили су Ђурђевдан.

    По предању, поријеклом су из околине Невесиња, али су се њихови преци у Пиву доселили негдје крајем XVI вијека. У Буковцу су живјели три брата: Благоје, Марко и Дамјан, па се након убиства неког Турчина морали раселити. Дамјан и Марко оду у Гацко, гдје овај посљедњи и остане у Изгорима, и од њега су Марковићи, а Дамјанов потомак Алекса преће у Ускоке и од њега су Алексићи (Дамјановићи). Благојеви синови се раздвоје, па једни оду у Голију, на Крстац, а други на Челиково Поље. Њихову земљу у Буковцу купе Гаговићи и Пејовићи. Касније се сви Благојевићи врате, откупе старину и поново населе у Буковцу. Око 1840. године било их је само 8 кућа, али су се касније намножили и разгранали тако да су се мећуообно узимали. Знају за све претке од Благоја (рођен око 1650). Тако, на примјер, једно стабло иде овако: Благоје — Станоје — Јован — Ристо (рођен око 1760) — Милета — Миливоје, а друго: Благоје — Арсеније — Ђуро — Арсеније (Зец) — Обрен (Бећо) — Тодор (рођен 1886). Ристо (Кусан) је око 1810. године убио четовоћу Брацоку, кад је овај са Пиперима био плијенио овце из Буковца, Миљковца и Рудиница. Брацоку је посјекао Лука Шућур. У Дубој су испрва биле само зимске стаје, па су се око 1860. тамо настанили најприје Станоје и Беле, а затим и други. У Рудинице се на мираз код Дамјановића, око 1880, одселио кнез Ђурко Благојевић, а у Потприсоја браћа Костадин, Обрад и Секул, тек послије првог свјетског рата. Благојевића има и у Шипачну, гдје се одселио Пејо, у околини Прокупља, гдје су се одселили: Гале, са 8 синова („Осмаци”), Пеко, Антоније и Радоман и у Метохији, гдје су се одселили синови Шпирови: Рако, Симеун и Ђурко. Једна кућа Благојевића (Радојица) била је одсељена у Никшић а у Фочи их има одсељеиих још из ранијих времена.

    Iz knjige Piva akademika Obrena Blagojevica

    • Z Blagojević

      Marko junače (najmlađi sin mi se zove kao i ti ) – ovi citati iz knjige Piva dr Obrena Blagojevića su mi dobro poznati jer je moj pokojni otac imao ovu knjigu. Dr Obren je bio iz Bajovog Polja u Pivi odakle je glavnina docnije raseljenih Blagojevića. Slave Đurđevdan. Njegov prilog doduše šturo govori o raseljavanju iz Pive i daljim prebivalištima porodica. Tačno je da u okolini Foče odakle je i moj otac žive unazad par vijekova Blagojevići iz Pive. Međutim, moja familija Blagojević vodi porijeklo od Matovića iz Banjana u današnjoj Crnoj Gori. Iz jedne od kuća Matovića doseljenih u okolini Goražda početkom devetnaestog vijeka su potekli sinovi Savo i Blagoje, pa otud Savići i Blagojevići. Svi ovdašnji Matovići, Savići i Blagojevići slavimo Lazarevu Subotu. Otac moj je službom stigao u Sarajevo 1948. godine gdje sam i ja sa svojom porodicom živio do početka ovog posljednjeg rata. Svako dobro tebi i našim Blagojevićima gde god bili.