Порекло презимена Пушица

5. март 2012.

коментара: 17

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (17)

Одговорите

17 коментара

  1. branislav

    pusice poticu iz crne gore iz gornje morace,od dulovica i naseljavaju okolinu polimlja oko 1840 godine………….

    • Саша Јоловић

      Желео бих да се захвалим свима вама добри људи. Оно што сам ја сазнао да Пушице долазе у Полимље из околине Комова. Односно испод Комова. То ми рече један од Пушица на мом пропутовању кроз Пријепоље. И да су се населили у селу Доња Косатица. Сви славе Светог Архиђакона Стефана. Ја сам хтео да одем и до Косатице међутим пут до горе је катастрофалан, па сам одустао. Додуше то је било пре пет шест година, надам се да је неким чудом пут до горе у међувремену направљен. Још једанпут се захваљујем свима који су поделили сазнања. Желим вам свима среће и Здравља. Поздрављам вас. Саша Јоловић

  2. Mico

    Od Pušica nastalo je i prezime Pušičić. Verovatno dodavanjem -ić nastavka ili nekad greškom pri upisivanju…
    Koliko znam svi slave (9. janar) Sv.Arh. Stefana.

    Evo i neki link.
    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.444374068916985.98453.182154181805643&type=3

    Ko zna više neka napiše.
    Hvala svima i u moje ime ko napiše malo više podataka.

    • Срђан Тртовић

      Поштовани моје презиме и порекло води и делом од презимена Пушица. Прво презиме је било Поповић, Пуцаревић, Пушице, четврто не знам и сви Тртовићи славе Светог архиђакона Стефана. Јаков и Јаким, мислим да су Поповић, живели су обојица у селу Јабука. Због крвне освете мењано је презиме. Један је избегао ка Новој Вароши-Комаранима док је други колико моји знају остао. Толико знам… Можда је тај један од њих се селио у околини Јабуке, код Пријепоља итд. То само нагађам.

      Поздрав!

      • Срђан Тртовић

        Ако неко више зна о овој даљој историји или о Пушицама и Пуцаревићима, јер још увек не знам за Поповиће који воде од тамо порекло и славе исту славу као ја. Свака информација би ми добро дошла.

        Хвала у напред.

  3. Saša Jolović

    Poštovani
    Vodimo poreklo od Pušica iz sela Kosatice kod Prijepolja, Sve što znam je da se moj predak Jole Pušica doselio u selo Dobrotić kod Prokuplja i da po njemu nosimo prezime Jolović, Razlog za promenu prezimena neznam , Znam samo da su se u Dobrotić naselili I preci porodica Ivezić I Banduka koji treba da su ili iz Kosatice ili okoline. Ako neko zna malo više , neka napiše.

    • Rade

      Moja majka je iz Kosatice od Pušica,i ona kaze da je cula nekad za te da su se odselili dole. Al da nezna detalje,moguce je da nesta vise zna Mile Pusica iz Prijepolja i da ima ziv Radomir Pusica koji je 1924 godiste i ziv je i zivi u Kosatici. To je sve sto bih mogao da ti kazem jer ni sam neznam bas sve.

    • Hadži Jovo

      Поштовани господине Јоловићу,
      Када будете у прилици, молим вас да ми пошаљете ваш мејл или контакт телефон. Радо ћу вам помоћи око Вашег порекла.
      Поздрав,
      Јово Медојевић

      • Саша Јоловић

        Поштовање Хаџи Јово. Извињавам се што раније нисам видео вашу поруку. Надам се да ни сада није касно за контакт. Мој електронска пошта је [email protected] Хвала вам унапред на вашем труду

    • Срђан Тртовић

      Саша, моја породица води порекло исто такорећи од породице Пушица, с тим да је мењано моје презиме више пута. Прво су били Поповићи, Пуцаревићи, Пушице, не знам које је четврто па Тртовић. Браћа Јаков и Јаким Поповић су живели у селу Јабука. Један од њих двојице отишао је према Новој Вароши. Док је други остао ту, колико моји знају. Могуће је да се и он селио ту у околини. Крсна слава ми је Свети Стефан.
      Поздрав

  4. Зоран

    Јован Пушица (коме је Јоле надимак) отишао је у великом таласу насељавања Топлице после Берлинског конгреса. У оном времену јадном и чемерном сељаку из Старог Влаха, са Пештера и из Херцеговине то је био прави Мисир. Јован се јавља као приложник манастира Милешеве 1863/78. године. У село Добротић населио се и његов комшија из Костаице, Бандука Станиша или неко од његових синова јер су неки отишли и у Југовац.

    • Саша Јоловић

      Хвала Зоране, хвала ти до неба.

    • Саша Јоловић

      Извини ,Зоране тек сам сад видео поруку. Проверавао сам неколико пута непосредно пошто сам први пут поставио топик. Па пошто се нико није јављао , ја после одустао да посећујем сајт, ево све до вечерас. Жив ти мени и здрав био.

  5. Goran

    Pusice je bio nadimak familiji Dulovici Iz Gornje Morace,Koji su stanovali u jednom selu kod Brodareva.Jedan od tih Dulovica Pusica je bio pop otisao u selo Jabuka kod Prijepolja gde je izgleda ubijen Iz osvete.Njegova udovica popadija sa dva sina odatle je pobegla u selo Komarane zaseok Saponje,I tu se nastanili.Jedan je od njih dvojce uzeo prezime Saponja po kucama gde su dosli.Od njega su Saponjici Koji svi slave Sv.Stefana.Drugi Dulovic je uzeo prezime Popovic po ocu.Kasnije promenio prezime po nadimku Dulovica Iz Morace.Jedan of tih Pusica u Komaranima imao nadimak Trto tako ih prozvali Trtovici.I u Saponjama je bila poznata prica o nekoj popadiji koja je dosla sa dva sina Iz Crne Gore u kucu starih Saponja pocetkom 18 veka the see jedan prozove Saponja a drugi Popovic.Pucarevici su takodje od Popovica.,po zanatu jednog Popovica.Osnovna skola u Akmacicima je dobila I’m po Momiru Pucarevicu,koje zovu I Pusice.Jedan predeo u Saponjama,Komarani see zove Popovica Omar,Suma,gde su stanovali Pusice.

  6. Bojan

    Postovani,moje prezime je Pušičić,imam dedu koji je 1933 godiste,i po njegovim pricama i saznanjima poreklo Pušica vodi iz mesta Dulovici,iz Crne Gore,i mi Pušičići vodimo poreklo od Pušica,a krsna slava nam je 9 januar SVETI STEFAN….