Poreklo prezimena Pušica

5. mart 2012.

komentara: 17

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (17)

Odgovorite

17 komentara

  1. branislav

    pusice poticu iz crne gore iz gornje morace,od dulovica i naseljavaju okolinu polimlja oko 1840 godine………….

    • Saša Jolović

      Želeo bih da se zahvalim svima vama dobri ljudi. Ono što sam ja saznao da Pušice dolaze u Polimlje iz okoline Komova. Odnosno ispod Komova. To mi reče jedan od Pušica na mom proputovanju kroz Prijepolje. I da su se naselili u selu Donja Kosatica. Svi slave Svetog Arhiđakona Stefana. Ja sam hteo da odem i do Kosatice međutim put do gore je katastrofalan, pa sam odustao. Doduše to je bilo pre pet šest godina, nadam se da je nekim čudom put do gore u međuvremenu napravljen. Još jedanput se zahvaljujem svima koji su podelili saznanja. Želim vam svima sreće i Zdravlja. Pozdravljam vas. Saša Jolović

  2. Mico

    Od Pušica nastalo je i prezime Pušičić. Verovatno dodavanjem -ić nastavka ili nekad greškom pri upisivanju…
    Koliko znam svi slave (9. janar) Sv.Arh. Stefana.

    Evo i neki link.
    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.444374068916985.98453.182154181805643&type=3

    Ko zna više neka napiše.
    Hvala svima i u moje ime ko napiše malo više podataka.

    • Srđan Trtović

      Poštovani moje prezime i poreklo vodi i delom od prezimena Pušica. Prvo prezime je bilo Popović, Pucarević, Pušice, četvrto ne znam i svi Trtovići slave Svetog arhiđakona Stefana. Jakov i Jakim, mislim da su Popović, živeli su obojica u selu Jabuka. Zbog krvne osvete menjano je prezime. Jedan je izbegao ka Novoj Varoši-Komaranima dok je drugi koliko moji znaju ostao. Toliko znam… Možda je taj jedan od njih se selio u okolini Jabuke, kod Prijepolja itd. To samo nagađam.

      Pozdrav!

      • Srđan Trtović

        Ako neko više zna o ovoj daljoj istoriji ili o Pušicama i Pucarevićima, jer još uvek ne znam za Popoviće koji vode od tamo poreklo i slave istu slavu kao ja. Svaka informacija bi mi dobro došla.

        Hvala u napred.

  3. Saša Jolović

    Poštovani
    Vodimo poreklo od Pušica iz sela Kosatice kod Prijepolja, Sve što znam je da se moj predak Jole Pušica doselio u selo Dobrotić kod Prokuplja i da po njemu nosimo prezime Jolović, Razlog za promenu prezimena neznam , Znam samo da su se u Dobrotić naselili I preci porodica Ivezić I Banduka koji treba da su ili iz Kosatice ili okoline. Ako neko zna malo više , neka napiše.

    • Rade

      Moja majka je iz Kosatice od Pušica,i ona kaze da je cula nekad za te da su se odselili dole. Al da nezna detalje,moguce je da nesta vise zna Mile Pusica iz Prijepolja i da ima ziv Radomir Pusica koji je 1924 godiste i ziv je i zivi u Kosatici. To je sve sto bih mogao da ti kazem jer ni sam neznam bas sve.

    • Hadži Jovo

      Poštovani gospodine Joloviću,
      Kada budete u prilici, molim vas da mi pošaljete vaš mejl ili kontakt telefon. Rado ću vam pomoći oko Vašeg porekla.
      Pozdrav,
      Jovo Medojević

      • Saša Jolović

        Poštovanje Hadži Jovo. Izvinjavam se što ranije nisam video vašu poruku. Nadam se da ni sada nije kasno za kontakt. Moj elektronska pošta je [email protected] Hvala vam unapred na vašem trudu

    • Srđan Trtović

      Saša, moja porodica vodi poreklo isto takoreći od porodice Pušica, s tim da je menjano moje prezime više puta. Prvo su bili Popovići, Pucarevići, Pušice, ne znam koje je četvrto pa Trtović. Braća Jakov i Jakim Popović su živeli u selu Jabuka. Jedan od njih dvojice otišao je prema Novoj Varoši. Dok je drugi ostao tu, koliko moji znaju. Moguće je da se i on selio tu u okolini. Krsna slava mi je Sveti Stefan.
      Pozdrav

  4. Zoran

    Jovan Pušica (kome je Jole nadimak) otišao je u velikom talasu naseljavanja Toplice posle Berlinskog kongresa. U onom vremenu jadnom i čemernom seljaku iz Starog Vlaha, sa Peštera i iz Hercegovine to je bio pravi Misir. Jovan se javlja kao priložnik manastira Mileševe 1863/78. godine. U selo Dobrotić naselio se i njegov komšija iz Kostaice, Banduka Staniša ili neko od njegovih sinova jer su neki otišli i u Jugovac.

    • Saša Jolović

      Hvala Zorane, hvala ti do neba.

    • Saša Jolović

      Izvini ,Zorane tek sam sad video poruku. Proveravao sam nekoliko puta neposredno pošto sam prvi put postavio topik. Pa pošto se niko nije javljao , ja posle odustao da posećujem sajt, evo sve do večeras. Živ ti meni i zdrav bio.

  5. Goran

    Pusice je bio nadimak familiji Dulovici Iz Gornje Morace,Koji su stanovali u jednom selu kod Brodareva.Jedan od tih Dulovica Pusica je bio pop otisao u selo Jabuka kod Prijepolja gde je izgleda ubijen Iz osvete.Njegova udovica popadija sa dva sina odatle je pobegla u selo Komarane zaseok Saponje,I tu se nastanili.Jedan je od njih dvojce uzeo prezime Saponja po kucama gde su dosli.Od njega su Saponjici Koji svi slave Sv.Stefana.Drugi Dulovic je uzeo prezime Popovic po ocu.Kasnije promenio prezime po nadimku Dulovica Iz Morace.Jedan of tih Pusica u Komaranima imao nadimak Trto tako ih prozvali Trtovici.I u Saponjama je bila poznata prica o nekoj popadiji koja je dosla sa dva sina Iz Crne Gore u kucu starih Saponja pocetkom 18 veka the see jedan prozove Saponja a drugi Popovic.Pucarevici su takodje od Popovica.,po zanatu jednog Popovica.Osnovna skola u Akmacicima je dobila I’m po Momiru Pucarevicu,koje zovu I Pusice.Jedan predeo u Saponjama,Komarani see zove Popovica Omar,Suma,gde su stanovali Pusice.

  6. Bojan

    Postovani,moje prezime je Pušičić,imam dedu koji je 1933 godiste,i po njegovim pricama i saznanjima poreklo Pušica vodi iz mesta Dulovici,iz Crne Gore,i mi Pušičići vodimo poreklo od Pušica,a krsna slava nam je 9 januar SVETI STEFAN….