Порекло презимена, село Сасе (Вишеград)

16. децембар 2023.

коментара: 0

Пoрекло становништва села Сасе, општина Вишеград. Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Село се налази на Бањској речици 5 км на северозапад од Вишеграда. Име је добио по Сасима – рударима који су некада ту живели и радили.

Интересантно је да се Сасе под овим именом не налазе у турском попису из 1604. године. Село се налази у питомом дринском приобаљу и Халушким планинама. На раздвоју путева од Вишеграда за Бабину Гору (право) и за Вишеградску Бању (десно) подигнут је задружни дом 1948. године који је требао да буде културно–забавни и економски центар овог дела Жупе.

Према попису из 1961. године у овом селу је бидо укупно 34 домаћинства приближно једнаког броја хришћанских и муслиманских, а само једна породица римокатодичке конфесије (Анто Приморац).

Мусдиманске породице су:

-Халиловић, Османагић, Смајкић, Муртић, Јашаревић, Карахоџић, Спахић.

Српске православне породице су:

-Шушњар (Стјепањдан),

-Милосављевић (Аранђеловдан),

-Николић (Никољдан),

-Ђурић (Ђурћевдан), стари Мико Ђурић дошао је из Заовина од тамошњих Ђурића, као што су и Ђурићи у Лозници,

Маринковићи, угашена лоза,

-Танасковићи (Ђурђевдан),

-Јовановићи,

-Милисављевић (Никољдан).

Село има две добре изворске воде, муслиманско и православно гробље.

На североисточној страни, непуна 2 км од Саса налази се Вишеградска бања са купатилом, које је подигао Мехмед-паша Соколовић 1574. године. Неки писци ову бању зову његовим именом. Овај мудри државник, војсковођа, силник и добротвор заслужио је да његово име носи „на Дрини ћуприја“ и ова бања, јер би на ваги историје сигурно тас са доброчинством за овај крај и српски народ претегао тас на коме би се налазила Сокодовићева негативна дела као турског војсковође и силника.

ИЗВОР: Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.