Poreklo prezimena, selo Sase (Višegrad)

16. decembar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Sase, opština Višegrad. Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Selo se nalazi na Banjskoj rečici 5 km na severozapad od Višegrada. Ime je dobio po Sasima – rudarima koji su nekada tu živeli i radili.

Interesantno je da se Sase pod ovim imenom ne nalaze u turskom popisu iz 1604. godine. Selo se nalazi u pitomom drinskom priobalju i Haluškim planinama. Na razdvoju puteva od Višegrada za Babinu Goru (pravo) i za Višegradsku Banju (desno) podignut je zadružni dom 1948. godine koji je trebao da bude kulturno–zabavni i ekonomski centar ovog dela Župe.

Prema popisu iz 1961. godine u ovom selu je bido ukupno 34 domaćinstva približno jednakog broja hrišćanskih i muslimanskih, a samo jedna porodica rimokatodičke konfesije (Anto Primorac).

Musdimanske porodice su:

-Halilović, Osmanagić, Smajkić, Murtić, Jašarević, Karahodžić, Spahić.

Srpske pravoslavne porodice su:

-Šušnjar (Stjepanjdan),

-Milosavljević (Aranđelovdan),

-Nikolić (Nikoljdan),

-Đurić (Đurćevdan), stari Miko Đurić došao je iz Zaovina od tamošnjih Đurića, kao što su i Đurići u Loznici,

Marinkovići, ugašena loza,

-Tanaskovići (Đurđevdan),

-Jovanovići,

-Milisavljević (Nikoljdan).

Selo ima dve dobre izvorske vode, muslimansko i pravoslavno groblje.

Na severoistočnoj strani, nepuna 2 km od Sasa nalazi se Višegradska banja sa kupatilom, koje je podigao Mehmed-paša Sokolović 1574. godine. Neki pisci ovu banju zovu njegovim imenom. Ovaj mudri državnik, vojskovođa, silnik i dobrotvor zaslužio je da njegovo ime nosi „na Drini ćuprija“ i ova banja, jer bi na vagi istorije sigurno tas sa dobročinstvom za ovaj kraj i srpski narod pretegao tas na kome bi se nalazila Sokodovićeva negativna dela kao turskog vojskovođe i silnika.

IZVOR: Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.