Порекло презимена, село Јелашци (Вишеград)

16. децембар 2023.

коментара: 1

Пoрекло становништва села Јелашци, општина Вишеград. Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Село се налази на крајњем југоистоку Жупе, североисточно од Вишеграда. Претпоставка старијих људи и оскудно предање казује да је село добило име по јелама које су расле на суседном брду Панос и око села.

У попису из 1604. године село je пописано под именом Доњи Јелашци. И овде је ситуација са баштинама и земинима по религији којој корисник припада потпуно иста или слична и детаљније је приказана у појединим селима. Таква ситуација је у време пописа била на читавом подручју нахија Добрун, Вишеград, Хртар и Вратар и нема потребе да се то понавља код сваког села.

Према попису из 1961. године у Јелашцима је бидо укупно 16 домаћинстава православних Срба, без мусдимана.

То су породице:

-Шушњари (Стјепањдан),

-Савићи (Никољдан),

-Јеличићи (Стјепањдан),

-Симеуновићи (Ђурђевдан) и:

-Цвијовићи (Стјепањдан).

Село има здраву изворску воду и православно гробље.

ИЗВОР: Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Горан

    Јеличићи из овог села су пореклом из села Јелашца код Калиновика.Звали су се по том селу Јелашчићи.Одатле су у 15веку побегли у Конавле,после убиства њиховог рођака кнеза Станоја Јелашчића.У Конавлима су променили презиме у Јеличић.Ни ту нису могли дуже време остати него се три брата Јеличића раздвајају:Један одлази у Сев.Албанију,други на Копаоник,село Кобиље,трећи одлази према Вишеграду,где место где се насели прозове Јелашци по некадашњем селу одакле је пореклом.Слава Јелашчића или Јеличића је Св.Архиђакон Стефан.Од ових Јелашчића су Јеличићи у Јелашцима.