Poreklo prezimena, selo Jelašci (Višegrad)

16. decembar 2023.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Jelašci, opština Višegrad. Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Selo se nalazi na krajnjem jugoistoku Župe, severoistočno od Višegrada. Pretpostavka starijih ljudi i oskudno predanje kazuje da je selo dobilo ime po jelama koje su rasle na susednom brdu Panos i oko sela.

U popisu iz 1604. godine selo je popisano pod imenom Donji Jelašci. I ovde je situacija sa baštinama i zeminima po religiji kojoj korisnik pripada potpuno ista ili slična i detaljnije je prikazana u pojedinim selima. Takva situacija je u vreme popisa bila na čitavom području nahija Dobrun, Višegrad, Hrtar i Vratar i nema potrebe da se to ponavlja kod svakog sela.

Prema popisu iz 1961. godine u Jelašcima je bido ukupno 16 domaćinstava pravoslavnih Srba, bez musdimana.

To su porodice:

-Šušnjari (Stjepanjdan),

-Savići (Nikoljdan),

-Jeličići (Stjepanjdan),

-Simeunovići (Đurđevdan) i:

-Cvijovići (Stjepanjdan).

Selo ima zdravu izvorsku vodu i pravoslavno groblje.

IZVOR: Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Goran

    Jeličići iz ovog sela su poreklom iz sela Jelašca kod Kalinovika.Zvali su se po tom selu Jelaščići.Odatle su u 15veku pobegli u Konavle,posle ubistva njihovog rođaka kneza Stanoja Jelaščića.U Konavlima su promenili prezime u Jeličić.Ni tu nisu mogli duže vreme ostati nego se tri brata Jeličića razdvajaju:Jedan odlazi u Sev.Albaniju,drugi na Kopaonik,selo Kobilje,treći odlazi prema Višegradu,gde mesto gde se naseli prozove Jelašci po nekadašnjem selu odakle je poreklom.Slava Jelaščića ili Jeličića je Sv.Arhiđakon Stefan.Od ovih Jelaščića su Jeličići u Jelašcima.