Порекло презимена, село Борике (Рогатица)

16. децембар 2023.

коментара: 0

Пoрекло становништва села Борике, општина Рогатица. Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Борике су у географском центру Старогорске (Боричке) висоравни. То је некадашњи центар општине, седиште ергеле, односно пољопривредног добра „Борике“, ту су пошта, основна школа, православна црква, хотел „Борике“, задружни дом. Једном речју, Борике су духовни, културни, трговачки и туристички центар овог краја.

Борике се под овим или сличним именом не помињу у попису из 1604. године. По попису из 1961.године у овом селу се налази укупно 81 домаћинство са 378 житеља, а вероватно да се ту налазе и нека села која се граниче са Сјеверском и Старом Гором. Немамо попис породица да бисмо знали која су све домаћинства ушла у предњу бројку.

Заступљена су муслиманска и православна домаћинства.

Муслимани су:

-Селимбеговићи, Павице, Дедајићи, Борчаћи, Шатровићи, Агићи, Козићи, Опрашићи.

Српске православне породице су:

ерићи (Ђурђевдан, а присдужују Малу Госпојину),

-Ћорићи (Митровдан),

-Бојати (Ђурђевдан),

-Ивановићи (Стјепањдан),

-Николићи,

-Шаренци (Лазаревдан) и

-Зорићи.

На овом подручју до половине ХХ века живеле су и бројније породице Џида (Аранђеловдан), које је ергела ради проширења иселила у Сељане, као и једна породица Штица (Стјепањдан) са Перчина, која се из истих разлога одселила у Србију (Младеновац).

ИЗВОР: Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.