Poreklo prezimena, selo Borike (Rogatica)

16. decembar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Borike, opština Rogatica. Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Borike su u geografskom centru Starogorske (Boričke) visoravni. To je nekadašnji centar opštine, sedište ergele, odnosno poljoprivrednog dobra „Borike“, tu su pošta, osnovna škola, pravoslavna crkva, hotel „Borike“, zadružni dom. Jednom rečju, Borike su duhovni, kulturni, trgovački i turistički centar ovog kraja.

Borike se pod ovim ili sličnim imenom ne pominju u popisu iz 1604. godine. Po popisu iz 1961.godine u ovom selu se nalazi ukupno 81 domaćinstvo sa 378 žitelja, a verovatno da se tu nalaze i neka sela koja se graniče sa Sjeverskom i Starom Gorom. Nemamo popis porodica da bismo znali koja su sve domaćinstva ušla u prednju brojku.

Zastupljena su muslimanska i pravoslavna domaćinstva.

Muslimani su:

-Selimbegovići, Pavice, Dedajići, Borčaći, Šatrovići, Agići, Kozići, Oprašići.

Srpske pravoslavne porodice su:

erići (Đurđevdan, a prisdužuju Malu Gospojinu),

-Ćorići (Mitrovdan),

-Bojati (Đurđevdan),

-Ivanovići (Stjepanjdan),

-Nikolići,

-Šarenci (Lazarevdan) i

-Zorići.

Na ovom području do polovine HH veka živele su i brojnije porodice Džida (Aranđelovdan), koje je ergela radi proširenja iselila u Seljane, kao i jedna porodica Štica (Stjepanjdan) sa Perčina, koja se iz istih razloga odselila u Srbiju (Mladenovac).

IZVOR: Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.