Poreklo prezimena, selo Žlijeb (Višegrad)

13. decembar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Žlijeb, opština Višegrad. Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i ime sela.

Žlijeb je selo, posle Pozderčića, po broju domova najveće na području Župe sa 53 domaćinstva (50 muslimanskih i 3 pravoslavna). Ime sela je vezano za jednu legendu od starina. Već smo kod objašnjenja naziva za selo Presjeku govorili o „Mlekovodu“ sa Dikave. Cevi su niz Dikavu spuštane u ovo selo gde su bili nastavci čunkova (Lakomica), užljebljenja, po čemu je selu i dato ime Žlijeb.

U turskom popisu iz 1604. godine nalaze se Gornji Žljeb i Dolnji Žljeb, dva sela sa dosta muslimanskih domova koji su u porastu i manje pravoslavnih koja se nalaze u procesu gašenja. To potvrđuju sledeći podaci: Firuz Nikodin – na očevoj baštini, baština Vukašina, u posedu Husejina Vukomanovog, baština Vuka, u posedu Mehmeda sina Vukovog, sada u posedu Ramadana, spahije, baština Dejana Radojevog, u posedu Alije, prišlaca, Zemin Stanka Stipanovog, u posedu Husejina Miloševog… sve u Gornjem Žljebu, gde je popisan 51 musliman sa baštinom i 7 nemuslimana takođe sa baštinom. Skoro ista situacija je i u Dolnjem Žljebu u kome se popisuju vodenice i vinogradi u vlasništvu muslimana.

Oba stara sela identifikovana su kao sadašnje jedinstveno selo Žlijeb. Po popisu iz 1961. godine u selu se nalazilo ukupno 53 doma, od kojih 49 muslimanska i 4 srpska pravoslavna.

Muslimanske porodice su:

-Agići, Hodžići, Kešmeri, Softići, Valjevci, Gluščevići, Osmanbegovići, Dervišević, Hadžić, Kos, Ramić, Kupus, Bulatovići.

Srpske pravoslavne porodice:

-Šimšići poreklom su sa Malog Stoca, iznad Dobruna. Više objašnjenja dali smo kod porodice Šimšić koja se doselila u Vlahoviće. U Žlijeb se prvi doselio na kupljeno imanje Milivoje (1888 — 1986). godine, koji je živeo 98 godina. Slava je Sv. Jovan Preteča i Krstitelj. Pored ove pravoslavne porodice, Žlijebu pripada i porodica:

-Novakovića sa kućom pod Podovima, na desnoj strani Odžačkog potoka prema Obravnju. Prvi se doselio Pantelija, 1920. godine (ili njegov otac) iz Filipova Brda (sa „suve“ granice, od Rajaka). Slave Đurđevdan. Nisu rod sa Novakovićima iz Pozderčića. Sada na očevini živi Pantelijin sin Živorad.

Selo Žlijeb prostire se ispod same pdanine Janjač (kota 1473 m) jugoistočno od Pozderčića. Dosta je pitomo. Ima zdravu izvorsku vodu, musdlimansko i novo pravoslavno groblje.

Pažnje vredna je još jedna legenda vezana za zatvaranje jakog vrela koje je nekad postojao u ovom selu. Po toj legendi, vrelo je bilo toliko jako da je davao mnogo više vode nego što je ima sadašnja Hrtarska rijeka. Iz neznanih razloga Prokleta Jerina je to vrelo prigušila „sjernatom vunom, kudeljom i nekom masnoćom“ tako da je tu nestal izvora, mi se kasnije utvrdilo da je zagušena voda našla izlaz na drugoj strani Belikog Stoca i Planine Zvijezde u Perućcu, kako se sada zove i mesto i Rečica. Od nekadašnjeg izvora do Drine tok je bio dug 7 — 8 km, a tok iste vode Perućac nije duži od 1 km, takođe do Drine. Istina je da su između dva svetska rata u Žlijeb na nekadašnje izvorište dolazili stručnjaci sa nekim „uređajima i aparatima“ i konstatovali da se ispod kamenja i jedne ploče nalazi jaka voda. Ako bi neko tu tražio vodu treba da bude oprezan, jer bi pri otkopavanju mogao nastradati od pojave jakog mlaza te podzemne vode. Koliko u svemu ovome ima istine i realnosti ne bi bilo teško da stručnjaci sa odgovarajućom opremom to ispitaju. Ovo tim pre što od opisanog lokaliteta postoji neka blaga, a par kilometara i velika vododerina kuda je, navodno, nekada tekda voda iz zapušenog vrela.

IZVOR: Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.