Poreklo prezimena, selo Mala Gostilja (Višegrad)

10. decembar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Mala Gostilja, opština Višegrad. Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i ime sela.

Selo je jugoistočno od Pozderčića, a severno od Višegrada. U turskom popisu iz 1604. godine imamo Dolnji Gostilj i Gornji Gostilj. Sada su to Mala Gostilja i Velika Gostilja.

Prema predanju, selo je dobilo ime po gostionici koja je tu postojala, na jednom od važnih puteva, u srednjem veku.

Poreklo stanovništva.

Mala Gostilja je veće muslimansko naselje sa samo dve pravoslavne porodice.

Muslimanske porodice su:

Bajići, Memići, Šehići, Ferići, Spahići, Huremi, Alijaševići, Mujkići, Polje, Jojići, Varnice, Šabanovići, Liske, Bajramovići, Muratagići, Čauševići, Murtići, Čekići, Hodžići, Alići, Pecikoze (Hasan, rođ. 1917. g. i Huso, rođ. 1959. g.).

Ukupno 36 domaćinstava.

Srpske — pravoslavne porodice su:

-Andrići (Stjepanjdan) i

-Bajčetići.

Ukupno 6 domaćinstava.

Izvesno vreme i po nekim kriterijumima tokom HH veka nekoliko prvih muslimanskih domaćinstava (porodica) pripadalo je selu Dubovo, što za naše posmatranje nije bitno.

Ostale napomene.

* U ovom popisu (na strani 458 i 460) imamo tri interesantna podatka koja ćemo delimično doslovno prepisati:

  1. „Mulk umrlog velikog vezira Mehmed–paše (Sokolovića, prim. J.N.) — neka mu Bog oprosti grijehe:

Vakuf imareta ymrlog Mehmed–paše: selo Donji Gostilj, Lipovik, čifluk Bahtijar–bega, akindžije spomenutog sela i čifluk Vukdraga. Spomenuta sela su vakuf spomenutog imareta i u tim mjestima prihodi se sastoje…“ i dalje se objašnjavaju izvori i struktura tih prihoda.

  1. U selu Donji Gostilj (sada Mala Gostilja), pored ostadih poreskih obveznika u popisu se nalazi i „Baština Radaka Tripkovog, u posjedu Nesuha Ivaniševog, potom u posjedu Mahmuda, rođaka časnog Mehmed–paše, sada u posjedu Nesuha“.

3. Posle popisa pripadajućeg sela Lipovik, jednog čifluka (Rustem–bega, a to je mezra poznata kao Milin Lug i akindžije sela (baština Vukića, u posjedu njegovog sina Džafera…), stoji i ovo objašnjenje: „Budući da je u starom defteru zapisano da je spomenuti (Mehmed–paša) vlasnik spomenutih sela i čifluka od 16. ramazana 982. godine po hidžretu (odnosno avgusta 1574. godine, prim. J. N.), to je na osnovu izdoženog tako upisano i u ovi sultanski defter.”

U selu postoji dobra izvorska voda, kao i muslimansko i pravoslavno groblje.

IZVOR: Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.