Порекло презимена, село Мала Гостиља (Вишеград)

10. децембар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Мала Гостиља, општина Вишеград. Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај и име села.

Село је југоисточно од Поздерчића, а северно од Вишеграда. У турском попису из 1604. године имамо Долњи Гостиљ и Горњи Гостиљ. Сада су то Мала Гостиља и Велика Гостиља.

Према предању, село је добило име по гостионици која је ту постојала, на једном од важних путева, у средњем веку.

Порекло становништва.

Мала Гостиља је веће муслиманско насеље са само две православне породице.

Муслиманске породице су:

Бајићи, Мемићи, Шехићи, Ферићи, Спахићи, Хуреми, Алијашевићи, Мујкићи, Поље, Јојићи, Варнице, Шабановићи, Лиске, Бајрамовићи, Муратагићи, Чаушевићи, Муртићи, Чекићи, Хоџићи, Алићи, Пецикозе (Хасан, рођ. 1917. г. и Хусо, рођ. 1959. г.).

Укупно 36 домаћинстава.

Српске — православне породице су:

-Андрићи (Стјепањдан) и

-Бајчетићи.

Укупно 6 домаћинстава.

Извесно време и по неким критеријумима током ХХ века неколико првих муслиманских домаћинстава (породица) припадало је селу Дубово, што за наше посматрање није битно.

Остале напомене.

* У овом попису (на страни 458 и 460) имамо три интересантна податка која ћемо делимично дословно преписати:

  1. „Мулк умрлог великог везира Мехмед–паше (Соколовића, прим. Ј.Н.) — нека му Бог опрости гријехе:

Вакуф имарета yмрлог Мехмед–паше: село Доњи Гостиљ, Липовик, чифлук Бахтијар–бега, акинџије споменутог села и чифлук Вукдрага. Споменута села су вакуф споменутог имарета и у тим мјестима приходи се састоје…“ и даље се објашњавају извори и структура тих прихода.

  1. У селу Доњи Гостиљ (сада Мала Гостиља), поред остадих пореских обвезника у попису се налази и „Баштина Радака Трипковог, у посједу Несуха Иванишевог, потом у посједу Махмуда, рођака часног Мехмед–паше, сада у посједу Несуха“.

3. После пописа припадајућег села Липовик, једног чифлука (Рустем–бега, а то је мезра позната као Милин Луг и акинџије села (баштина Вукића, у посједу његовог сина Џафера…), стоји и ово објашњење: „Будући да је у старом дефтеру записано да је споменути (Мехмед–паша) власник споменутих села и чифлука од 16. рамазана 982. године по хиџрету (односно августа 1574. године, прим. Ј. Н.), то је на основу издоженог тако уписано и у ови султански дефтер.”

У селу постоји добра изворска вода, као и муслиманско и православно гробље.

ИЗВОР: Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.