Порекло презимена, село Лозница (Вишеград)

10. децембар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Лозница, општина Вишеград. Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај и име села.

Налази се јужно од Поздерчића, у малом кањону Лозничке речице. Село је вероватно добило име по виновој лози, која је, према подацима из турског пописа 1604. године узгајана широм нахије Хртар.

По овом попису у нахији Хртар налазе се Горња и Доња Лозница, а у нахији Вишеград село Средња Лозница. Садашњег села Мушићи нема у попису под тим именом, па је могуће да се Долња Лозница односи на Мушиће који се налазе на ушћу те речице у Дрину.

Сада имамо само једно село Лозница и Мушиће. По којим мерилима су Турци вршили попис и сврставали поједина села у нахију Вишеград, а физички се налазе дубоко у нахији Хртар није нам познато. Вероватно је то зависило од земљопоседника (спахије, бегови и др.) који су имали имања у Жупи, а живели су у Вишеграду. То није случај само са Лозницом, већ и са Дубовом, Ласцима, Горњом Гостиљом, „Долњим“ Обрамљем, Горњим Обравњем, Шетићима и Куком. Пописана су обе нахије, или само у Вишеграду.

Сада је ово хришћанско село са укупно 14 домаћинстава и то:

Најбројнији су Ђурићи (славе Ђурђевдан), доселили су се од Ђурића из Заовина, као и Караклије (Никољдан), који су на левој страни речице, затим Дикићи (Стјепањдан) на десној страни речице.

Лозница има здраву изворску воду, као и сеоско православно гробље.

ИЗВОР. Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.