Poreklo prezimena, selo Loznica (Višegrad)

10. decembar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Loznica, opština Višegrad. Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i ime sela.

Nalazi se južno od Pozderčića, u malom kanjonu Lozničke rečice. Selo je verovatno dobilo ime po vinovoj lozi, koja je, prema podacima iz turskog popisa 1604. godine uzgajana širom nahije Hrtar.

Po ovom popisu u nahiji Hrtar nalaze se Gornja i Donja Loznica, a u nahiji Višegrad selo Srednja Loznica. Sadašnjeg sela Mušići nema u popisu pod tim imenom, pa je moguće da se Dolnja Loznica odnosi na Mušiće koji se nalaze na ušću te rečice u Drinu.

Sada imamo samo jedno selo Loznica i Mušiće. Po kojim merilima su Turci vršili popis i svrstavali pojedina sela u nahiju Višegrad, a fizički se nalaze duboko u nahiji Hrtar nije nam poznato. Verovatno je to zavisilo od zemljoposednika (spahije, begovi i dr.) koji su imali imanja u Župi, a živeli su u Višegradu. To nije slučaj samo sa Loznicom, već i sa Dubovom, Lascima, Gornjom Gostiljom, „Dolnjim“ Obramljem, Gornjim Obravnjem, Šetićima i Kukom. Popisana su obe nahije, ili samo u Višegradu.

Sada je ovo hrišćansko selo sa ukupno 14 domaćinstava i to:

Najbrojniji su Đurići (slave Đurđevdan), doselili su se od Đurića iz Zaovina, kao i Karaklije (Nikoljdan), koji su na levoj strani rečice, zatim Dikići (Stjepanjdan) na desnoj strani rečice.

Loznica ima zdravu izvorsku vodu, kao i seosko pravoslavno groblje.

IZVOR. Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.