Порекло презимена, село Купусовићи (Вишеград)

10. децембар 2023.

коментара: 0

 Порекло становништва села Купусовићи, општина Вишеград. Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Седо се налази источно од Поздерчића. Не зна се како је добило ово име, а у попису из 1604. године се не помиње. Да ли су у њега од некуда дошли муслимани са презименом Купусовићи, па по њима име села, или је село добило садашње име по повртарској култури? У сваком случају, у Купусовићима, нарочито поред потока, добро успева купус. Живаљ је муслимански, искључујући кућу Самоила Митрашиновића са његовим синовима Ратком и Станимиром и унуком Бранком, подигнутој на осами изнад села и изнад основне школе. Ова породица се често приписује селу Оџаку.

Породице су:

-Купус-овићи,

-Козићи,

-Хоџићи,

-Капетановићи,

Сенде,

-Челици,

-Охрановићи,

-Муратагићи,

-Дервишагићи,

-Хаџирићи,

-Пејдах,

-Пољо,

-Сућеске и

-Ждере.

У селу je једна од укупно две џамије на подручју Жупе, па све до Вишеграда. Имају 3 — 4 јаке и здраве изворске воде, једно сеоско – муслиманско гробље и некрополу.

Село има укупно 18 домова.

ИЗВОР: Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.