Poreklo prezimena, selo Kupusovići (Višegrad)

10. decembar 2023.

komentara: 0

 Poreklo stanovništva sela Kupusovići, opština Višegrad. Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Sedo se nalazi istočno od Pozderčića. Ne zna se kako je dobilo ovo ime, a u popisu iz 1604. godine se ne pominje. Da li su u njega od nekuda došli muslimani sa prezimenom Kupusovići, pa po njima ime sela, ili je selo dobilo sadašnje ime po povrtarskoj kulturi? U svakom slučaju, u Kupusovićima, naročito pored potoka, dobro uspeva kupus. Živalj je muslimanski, isključujući kuću Samoila Mitrašinovića sa njegovim sinovima Ratkom i Stanimirom i unukom Brankom, podignutoj na osami iznad sela i iznad osnovne škole. Ova porodica se često pripisuje selu Odžaku.

Porodice su:

-Kupus-ovići,

-Kozići,

-Hodžići,

-Kapetanovići,

Sende,

-Čelici,

-Ohranovići,

-Muratagići,

-Dervišagići,

-Hadžirići,

-Pejdah,

-Poljo,

-Sućeske i

-Ždere.

U selu je jedna od ukupno dve džamije na području Župe, pa sve do Višegrada. Imaju 3 — 4 jake i zdrave izvorske vode, jedno seosko – muslimansko groblje i nekropolu.

Selo ima ukupno 18 domova.

IZVOR: Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.