Poreklo prezimena, selo Marija (Vogošća)

9. decembar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovnitšva sela Marija, opština Vogošća. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Vogošća i Bioče u Bosni“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja i vode.

Selo je u stranama ispod Tičije Glave, na lijevoj strani Bosne. Kuće glavnog čopora, Marija, su naivici između strane i terase koja je visoka oko 40 m. nad Bosnom, a ostale su kuće iznad ovih po stranama i kosama.

Selo se služi izvorskom volom, ali izvor kod donjih kuća ljeti presuši, pa nose vodu s Bosne. Kraj Bosne je vrelo Kačak.

Zemlje i šume.

Zemlja za obrađivanje je većinom ispod kuća. Njive se zovu: Dolić, Rastovi, Stublina, Duga Njiva, Krčevina, Paljika, Polje, Bara, Vojnovice, Marije, Zanoga, Vir. Ispaše su po stranama Tičije Glave: Rastovina, Brestić, Živine.

Sitne šume ima nešto po Tičijoj Glavi i preko Kose, a u Kačaku ima malo četinara. Sve je to „mera“. Na Tičijoj su glavi i čaira.

Tip sela i drugi podaci.

Selo je razbijenog tipa; ima 14 kuća.

Potok Mlinčina je prozvan po nekom starom mlinu koji je bio na njemu. Priča se, da je u Marijama bila crkva na mjestu Marijama pod Špirinom kućom. Tu se izorava ćeramida, a kod Špirine kuće ima jedan otesan kamen od građevine. Na Vieru kraj Bosne je manje starinsko muslimansko groblje. Po međi između Svraka i Marija ima „mramorova“.

Kao raniji stanovnici sela pominju se nekakva tri Hercegovca, od kojih se jedan zvao Gajo, a vratili su se u Hercegovinu. Priča se, da je i u ovom selu pustošila kuga.

Poreklo stanovništva.

Sada u selu žive samo pravoslavni.

-Špire (4 k.; Markov dan) su starinom Ostojići iz Krajine, odakle im je prije 100–120 godina doselila mati, od nosno baba. Ovdje se ona uda za jednog od Špira, i sin joj se prozove po očuhu; stoga oni nisu rod pravim Špirama u Sarajevskom Polju.

-Milinkovići (2 k.; Nikolj dan). Njihov je predak starinom iz neke bosanske planine. Ostavši sam, pošto su mu sva čeljad bila pomrla, on zatvori kuću i pođe po svijetu, pa se naseli u ovom kraju. Zvali su se Rajići. Prema tome, oni su ogranak vrlo čuvenog i razgranatog roda Rajića u Vrhovina, koji i sami znaju, kao što stoji u nišićkom ljetopisu, da imaju iseljenih rođaka u Sarajevskom Polju. Možda su potomci Jovana, za kog se samo priča, da je jednog dana sahranio šest mrtvaca, pa onda sjeo da nečera. Od ovoga su roda i Antići u Bukovićima.

-Jovandići (1 k.) su u Marije došli iz Jošanice. Opširnije u opisu Krivoglavaca.

-Konsulovića (1 k.; Usjekovanje) djed je došao prije okupacije s Krčmara, a ranije su bili na Vlahinji (S. E. 3. HDŽP, 369).

-Mitrović (1 k.; Đurđevdan) je mnogo seljakao, a u Marije je doselio iz Zabrđa.

-Nešić (1 k.; Arhanđelov dan) je došao iz Ljubine, a starinom je iz Hercegovine.

-Crnogorac  (2 k.) je rod s Crnogorcima u Donjoj Bioča. Zbog neke krivice bili su izbjegla četiri brata iz Crne Gore; svi su najprije bili na Gradini, tu su se podjelili i dvojica otišla u Bioču.

-Ćetković (3 k.; Jovanj dan). Otac im je doselio iz Zabrđa.

Groblje je u Krivoglavcima.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Vogošća i Bioče u Bosni“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.