Порекло презимена, село Црнач (Какањ)

15. октобар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Црнач (или Црнче), општина Какањ. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села, комуникације и воде.

Насеље се зове Црнче и Црнач, али се ипак више чује назив Црнач. У њему су села Црнче или Црнач, Махала, Марковић и Сокалишће. Црначко муслиманско гробље на коси Лисини дели Црнач од Доње Згошће на југу; затим граница прелази преко Црначког Потока на косу Гребен, на Лаз и Криж, и косом  иде на Хаусовско Гребље; то је западна граница, а северна граница ‘иде од Хаусовског Гробља преко Поља у Поток, па на Дебело Брдо, с Дебелог Брда на Стипан па у Ријеку, тако да Градина остаје Црнчу. Ријека чини источну границу према Доњој Згошћи.

Села Црнач, Марковић и Махала су по странама испод Градине, а Сокалишће је на десној страни Црначког Потока, што долази с Бањевца у Бијелим Водама. У Црнчу овај поток прима с десна Поток крај Рова, што долази с Поља, а c лева поток што постаје од Лапаче и Тегова под Дебелим Брдом и Стипан-поток, што тече између Главичицеи Градине.

Свако село има врело или бунар. Најважнија су Калфића Вода и Кудузка Вода.

Земље и шуме.

Њиве су по странама и зову се: Бриста, Балина Њива, Селишћа, Страна, Доца, Маовске Њиве (т. ј. Махалске), Градина, Сокалишће, Јасик, Језерац и Лука. Косница имају у Пониерима. Испаша је по Дебелом Брду, које је под ситном шумом. По селу се виде многи остаци од некадашњих шума.

Тип села у истали подаци.

У Махали су само муслимани: 8 кућа Кубата, 2 Хеља, 1 Кахвеџића, 1 Бегановића и 1 Алића. У Црнчу или Кули су католици: 2 куће Кошћића и с њима Шимић-Боровичанин, 2 Калфића, 1 Божића и под њима, „на Бриста“, 1 Калфића. У страни дола Марковића су по 1 кућа муслимана Бидера и Алајбеговића и на Стипану, изнад њих, 1 кућа Бегановића. Под брдом Главичицом је 1 кућа католика Живановића. У  Сокалишћу су по једна кућа католика Живановића, Стојчића и Мађара, затим под Гајем 2 куће католика Ловрића и под њима 5 муслимана Чизмића, а до Језерац их дели од осталих у Сокалишћу.

Прича се да је у Марковићима била кула Краљевића Марка, а у Кудузима (у Црнчу) кула његова савременика и јунук Кудуз Делалије, још „грчкога вакта“. Тај се Кудуз рвао с Марком.

На Црнчу је кула ага Пињића из Сарајева, сада напуштена, и ту је Кудузка Вода. По другом предању, у Марковићима је био неки Марко; ту је живео, а „тарафана“ (ковница новца) му је била у Маркову Долу за Градином, у ивничком удуду, и док би се сунце иза брда родило, он би саковао по седам талира.

Прича се да су Ивничка и Црначка Градина биле везане „синџирем“ и да су хртови ходали по том синџиру. Ибро Чизмић је налазио на Црначкој Градини комаде ланаца, копаља и другог гвожђа. Прича се, да је на Аделовића Гувну било село.

На Градини је несумњиво било неко утврђење, јер ова и суседна Ивничка Градина владају пролазима и околином. За градину се чује назив Стипан или Стјепан, али се тим именом обично зове ниже земљиште, западно од те градине, а даље је Застипање. За саму је градину више у обичају назив Градина. Од Доње Згошће иде кроз Црнач, до места Стипана, стара калдрма, делимично још сачувана.

Порекло становниптва.

Муслимани:

-Чизмићи (5). По дедову се надимку зову Чизмама или Чизмићима, а раније су се звали Дедићи. Овог су рода и Кадрићи, који су одселили у Злокуће. Од Кадрића сам чуо да су старином c Дријена.

-Бадер (1) је старином из „Видије“ за Стамболом.

-Хеље (2) су дошли из Злокућа пре окупације.

-Алајбеговић (1) је доселио из Какња на женовину.

-Кахвеџић–Гороња (1) је дошао као најамник пре више од 20 година с Горе. Оженио се овде и остао. Старином су Шљиве из Високог. Овог су рода и Кахвеџићи у Попима.

-Кубати (8) и Алићи (1) су један род непознатог порекла.

-Бегановићи (2) су непознатог порекла.

Католици:

-Јовановићи (1) су старинци.

-Калфићи (3) су старином од Вијаке. Дошао им је „дједов дјед“. Пре Турака су били у Аљинићима.

-Кошћићи (2) су дошли из Ричице пре окупације.

Стојчићи (2) су давно дошли из Јелашака.

-Божић (1) је од Божића у Буковљу. Зову га и Калфићем, јер му је мати од Калфића.

-Мађари (1) су старином „из пријека“. Има их и у Ратњу и у Вукановићима.

-Ловрићи (2) у Црнчу, на Пољу и на Кревнику су један род. Давно су доселили из Далмације.

-Шимић–Боровичанин (1) је старином с Боровице.

-Живановићи (2) су непознатог порекла. Има их и на Бањевцу. Досељени су, али не знају одакле.

Гробља.

Сви се муслимани копају у гробљу под селом, „на Бриста“, а католици у гробљу у Попима.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“.  Припремио сарадник сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.