Poreklo prezimena, selo Zlokuće (Kakanj)

14. oktobar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Zlokuće, opština Kakanj. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela, komunikacije i vode.

Selo je u strmoj strani desno od Konjske Rieke. Granica prema Vukanovićima na severu ide preko njiva. Put preko Griča i Ćeste deli od Slagoščića, a od Lipnice put što ide brdom Brdo—Križ, a od Semeteša dele Bočica—Deli Hasanovića Ravan—Orlova Stijena—Hajdarovića Mlin.

Od Hajdarovića Mlina granica ide uz Duboki Potok na Kateme i deli od Ivnice, a brdo Gnjila (Brce) deli od Tršća. Konjska Rieka izvire ispod Hareže, među Slagoščićima i Vukanovićima, i teče na jugo–zapad. Niže sela, prima c leva Potok iz Rankovića. Među njima je kosa Osoja, što veže za Bočicu. S desne strane reka prima redom ove potočiće: Duboki Potok, Kratki Potok, Osredak ili Hladovišće, Urvinski Potok, Hajkuniiu Vodu i drugi Duboki Potok. Svi ovi potoci dolaze s Borovina pod Gnjilom.

Selo nosi vodu za piće s vode Zavornice za selom, a za pranje iz reke.

Zemlje i šume.

Ispod sela su ove njive i kosnice: Luke, Vinišća, Brigovi i Zavornice, a nad selom su: Dolac, Klaničišća, Zakučanje, Maćkova Stijena, Bare, Zarieke, Karaski Mlinovi, Poljuša i Jelaši. Nešto zirata Ima izvan sela; do najdaljih ima 3/4 sata. Neki su vrlo stari, na pr. Rankovići.

Krupne je šume malo. Ima više privatnih gajeva, ostataka šume po njivama i malo borovine po stranama: Suhi Borovi, Golo Brdo, Kolibišće, Harža, Borovine i Garotina. Tu je i seoska ispaša, ali je glavna ispaša u komunu.

Tip sela i ostaali podaci.

Sve su kuće na okupu na jednoj maloj zaravni. Iznad i ispod kuća su klanice i pojate.U selu su 4 kuće Turudija, 4 Helja, 4 Kadrića, 2 Ahmetovića, 2 Šabanovića, 2 Škulja i 1 Šemića. Svi su muslimani.

Na mestu Meškoviću je staro „grčko“ groblje; do njega je i jedno muslimansko kužno groblje, a do njih današnje groblje. Pri strani iznad kuća je mesto Gradac, ali tu nema nikakvih starina. I na Smrekama, iznad sela, je opet jedno staro muslimansko groblje. Selo je stradalo od kuge. Bio je toliki pomor, da grobari nisu mogli doći kući od prevelikog posla nego su pobegli, jer čim bi ukopali jednog, iz sela su im vikali da kopaju novu raku. Priča se još, da je u Rankovićima bilo selo. Tu ima neko muslimansko groblje, i u njemu je jedan grob star 162 hidžretske godine. Rankovići su sada svojina Helja, koji su ih kupili od “Boba iz Donje Zgošće. Kad su ih kupili, u Rankovićima su bile tri kuće.

Kod Helja su bili neki katolici kmetovi, koji su izumrli. Od muslimana su izumrli Žikići, koji su bili  starinci. Bili su u selu i Suljići; poslednjeg je muškarca nestalo za vreme svetskog rata.

Poreklo stanovništva.

-Helje (4) i Šabanovići (4) se smatraju starincima.

-Typydije (4) su nepoznatog porekla. Ranije su se zvali Lendama, a Lenda je bilo i na Zagrađu.

-Šemić (1) je od Šemića na Semetešu.

-Kadrići (4) su došli iz Drijena pre Ahmetovića. S njima čine jedan rod Čizmići na Crnču.

-Ahmetovići (2) su starinom iz Bajvata kod Gostovića. Došli su početkom 19. veka.

-Škulji (2) su došli iz Brnjica y Zeničkoj Nahiji pre 20 godina. Došli su na ženovinu.

Groblje je na Hajdarovoj Bari za selom.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“.  Pripremio saradnik saradnik Porekla Milodan

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.