Порекло презимена, село Зајезда (Какањ)

9. септембар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Зајезда, општина Какањ. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села, коумикације  и воде.

Коса Мујино Просје испод Голог Брда дели Зајезду од Слапнице на југозападу, косе Мало Брдо и Џинине Стране од Биштрана на југоистоку, главица Вучје Брдо испод дола од Сеоца на североистоку, а коса Садић од Грма на северо–западу. Кроз Зајезду тече Поток од Алилуше изнад села, а кроз Долић испод села један „поточуљак“. Куће овога села су у једној страни дола Зајезде и у долу Сибовику иза Вучјег Брда. У Зајезди су извори Алилуша и Поди.

Земље и шуме.

Зирати су по долу и по странама испод кућа, понајвише „пријестранци и пријеслон“: Друм, Подорах, Брадва, Бор, Шљивице, Куловина, Долић, Забрдо, Поњава, Подгребље, Садић, Вртле, Усјелине и Алилуша.

Ситна шума и испаша је изнад села, према Слапници: Орашће, Подвине, Јасик, Зајешка Шума и Долови.

Тип села.

У селу су раштркане куће: 2 Драгуна, 2 Зецова, 1 Радоша, 1 Марјановића и на Сибовику 1 Павића. Сви су католици. У селу су раније били муслимани. Зецови су затекли Агановиће, који су иселили на Заграђе. Гробље тих муслимана је на Вучјем Брду, поред пута за Биштране. На Куловини је живео неки муслимански Кул.

Порекло становништва.

-Зецови (2) су раније били на Гори, затим на Слапници и Прову. У Зајезду су дошли пре окупације. Док су били на Гори, прадедов је брат одселио на Враца у зеничком срезу.

-Драгуни (2) су старином Вујице. Дошао им је прадед из Подстиња.

-Марјановић (1) је доселио пре 20 година из Миљачића на купљену земљу.

-Радоши (1). О пореклу опширно у опису Слапнице.

-Павић (1). Довео га је очух Иванковић пре окупације из Згошће, а старином је из Боровице.

Зецови и Радоши се сахрањују на Слапници, Драгуни у Пезерима, а Марјановићи у Миљачићима.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.