Poreklo prezimena, selo Zajezda (Kakanj)

9. septembar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Zajezda, opština Kakanj. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela, koumikacije  i vode.

Kosa Mujino Prosje ispod Golog Brda deli Zajezdu od Slapnice na jugozapadu, kose Malo Brdo i Džinine Strane od Bištrana na jugoistoku, glavica Vučje Brdo ispod dola od Seoca na severoistoku, a kosa Sadić od Grma na severo–zapadu. Kroz Zajezdu teče Potok od Aliluše iznad sela, a kroz Dolić ispod sela jedan „potočuljak“. Kuće ovoga sela su u jednoj strani dola Zajezde i u dolu Siboviku iza Vučjeg Brda. U Zajezdi su izvori Aliluša i Podi.

Zemlje i šume.

Zirati su po dolu i po stranama ispod kuća, ponajviše „prijestranci i prijeslon“: Drum, Podorah, Bradva, Bor, Šljivice, Kulovina, Dolić, Zabrdo, Ponjava, Podgreblje, Sadić, Vrtle, Usjeline i Aliluša.

Sitna šuma i ispaša je iznad sela, prema Slapnici: Orašće, Podvine, Jasik, Zaješka Šuma i Dolovi.

Tip sela.

U selu su raštrkane kuće: 2 Draguna, 2 Zecova, 1 Radoša, 1 Marjanovića i na Siboviku 1 Pavića. Svi su katolici. U selu su ranije bili muslimani. Zecovi su zatekli Aganoviće, koji su iselili na Zagrađe. Groblje tih muslimana je na Vučjem Brdu, pored puta za Bištrane. Na Kulovini je živeo neki muslimanski Kul.

Poreklo stanovništva.

-Zecovi (2) su ranije bili na Gori, zatim na Slapnici i Provu. U Zajezdu su došli pre okupacije. Dok su bili na Gori, pradedov je brat odselio na Vraca u zeničkom srezu.

-Draguni (2) su starinom Vujice. Došao im je praded iz Podstinja.

-Marjanović (1) je doselio pre 20 godina iz Miljačića na kupljenu zemlju.

-Radoši (1). O poreklu opširno u opisu Slapnice.

-Pavić (1). Doveo ga je očuh Ivanković pre okupacije iz Zgošće, a starinom je iz Borovice.

Zecovi i Radoši se sahranjuju na Slapnici, Draguni u Pezerima, a Marjanovići u Miljačićima.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.