Poreklo prezimena, selo Mali Trnovci (Visoko)

8. avgust 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja – Mali Trnovci, opština Visoko. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja, komunikacije i vode.

Sela Mali Trnovci i Prhovo čine jedno naselje pod Gornjim imenom. Radlji Kamen i Delino Raskršće na kosi Prokovićima dele Male Trnovce od Lužnice na istoku. Put što ide od Delina Raskršća kosom Vučje Jame—Igrišća—Međed-hrast—Bištrino Raskršće pa na Kik i Dovu iznad Slapnice deli od Bištrana na severu. Od Skoparanovića na zapadu deli kosa što ide od Dove: Brda—Medine–Urije, od Grđevaca na jugozapadu Urije, a brdo Buće od Porječana na jugu.

Prhovo je u dolu Prhovu pod Golijem Brdom. Kuće su u prisoju, desno od potoka Točila što dolazi od Studenca pod Dovom. Između Prhova i Malih Trnovaca je ,pleć” Paljevine i na njoj šuma Kokošnjak. Mali Trnovci su u strani pod Brdom; ispod kuća je ravan.

Prhovo nosi vodu s Česme kraj sela. Trnovci nose vodu s Korita pod selom i iz Dola. Blizu sela je voda Gaj.

Zemlje i šume.

Zirati su većinom ispod kuća i “od juga“: Gornji Vrto, Selišća, Gragov Do, Vina, Rosulje, Bara, Čatrlja (voda i zemlja), Studenac, Dužice, Draškovci, Pliskin Do, Bježanija, Stanićeva Bara, Podusjela, Pribila, Ranci, Okrumci i Podraskršće. Bilo je ljudi koji su pamtili mnogu šumu oko sela; sada ima samo ostataka od te šume, i ti su ostaci raštrkani po celom naselju. Trnovci napasaju stoku po Prokovićima, a Prhovo po Urijama i Medinama.

Tip sela.

Na Prhovu su 2 kuće Buza, a „u Trnovaca“: 3 Ćesa, 2 Fazlića, 2 Bućuka, 1 Jolića, 1 Porča, 5 Agića, 3 Bukva i  Bešlića. Svi su muslimani.

Na Prhovu su dva stara muslimanska groblja: jedno u Pribidolu a drugo iznad kuća. Ta su groblja od “mubarećije”. Priča se, da su na Prhovu, pre kuge, bile dve porodice. U jednoj je bilo sedam sinova a u drugoj samo jedan, i kuga je pomorila svih sedam u prvoj a poštednla onog jedinca.

Na Prhovu su živeli katolik Pero Šapina, sada u Bištranima. i neki pravoslavni Stanko, čiji su potomci u Skoparanovićima.

Poreklo stanovništva.

-Bese (3) su starinci.

-Bukve (3) su starinci.

-Fazlići (2). Njihov ded, Ibrahimaga doselio je pre više od 100 godina iz Breze. Zvali su ga Vukovićem, po Vučjoj Njivi u Brezi, gde mu je bila kuća.

-Bućuci (2) su došli s Upovca pre okupacije.

-Bešlići (1) su došli s Grđevca.

-Goran (zajedno u kući s Fazlićima) je doselio iz Bištrana, a starinom je s Gore.

-Porče (1). Doselio im je ded ili praded s Grđevca.

Agići (5) su doseljenici iz nepoznatog mesta.

-Buze (2) su rod s Buzama u Buzićima i Gračanici.

-Jolići (1) su doseljenici iz nepoznatog mesta.

Groblja su na Pribili i pod kućama Buzama.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.