Otkrivena najnizvodnija grana Stričevića iz Dalmacije – I2-PH908>FT14506>BY187039

20. jul 2023.

komentara: 0

WGS testom koji je uradila kompanija Dante labs i prenosom podataka na Yfull, ustanovljena je najnizvodnija grana Y haplogrupe I2-PH908 kojoj pripada veliki rod Stričevića (slava Đurđevdan) u Dalmaciji, a to je BY187039. U ovoj grani, čiji se TMRCA procenjuje na 1.000 godina (tolika je udaljenost do najskorijeg zajedničkog pretka) nalaze se još Petrić iz Zvijezda kod Prijepolja (slava Stevanjdan) i jedan Bugarin sa područja Blagoevgrada.

Testirani je od Stričevića iz Koljana kod Vrlike, a odatle su Stričevići krajem 17. veka dobili zemlju u zaleđu Trogira i Splita, a to su sela Radošić, Uble (Lećevica), Brštanovo, Muć i Zelovo. U mletačkim katstrima za ta sela zapisano je više Stričevića. Neki su već krajem 17. veka zapisivani u rimokatoličkim matičkim knjigama. U Sutini su odavno rimokatolici. U Brštanovu je 1711. bila porodica pravoslavca Luke Stričevića. Prezime i danas postoji u selu. Postojali su i pravoslavni Stričevići u Muću, zapisivani u pravoslavnim matičnim knjigama 19. veka, ali je to naselje ostalo bez pravoslavaca u prvoj polovini 20. veka. Svakako su najznačajniji Stričevići iz sela Radošić i zaseoka Uble koji je spojen s njim, ali pripada Lećevici. Tu su 1711. zemlju imali Vukadin Stričević pok. Đure, Petar Stričević pok. Milina, Jerko Stričević pok. Šiška i Ilija Stričević pok. Frane. Od ovih Stričevića je nastao niz prezimena – Beara, Strižak, Prkut, Livaja, Ostojić, Krivić i Madžar iz zaseoka Uble, te Škaro i Kozlica iz Radošića. Na Ublima je do danas ostalo i čisto prezime Stričević, samo što su rimokatolici. Iz Radošića-Ubala pojedine Beare i Škare naselili su Zelovo Sutinsko gde su imali zemlje. Iz Zelova je bio slavni golman Vladimir Beara. DNK testiranjem jednog Beare dokazano je poreklo od Stričevića.

U selu Kanjane kod Drniša su Stričevići postojali od početka 18. do početka 19. veka, a od njih su verovatno Šolići (isto slave Đurđevdan). U samom Drnišu je od kraja 18. veka postojala ugledna porodica Stričević-Vežić, koja je napustila pravoslavlje 1832. i postala vodeća među unijatima/grkokatolicima. Iščezla je 1936. godine, kada je umro poslednji član, i to kao rimokatolički sveštenik. Po genetici su Stričevićima bliski Dragići (isto slave Đurđevdan) iz Civljana kod Vrlike. Očigledno imaju zajedničkog muškog pretka, iako nema dokumentovane veze dva prezimena.

Priredio: Slobodan Zrnić

 

Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.