Poreklo prezimena, selo Brdo (Visoko)

16. jul 2023.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Brdo, opština Visoko. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan

Položaj naselja, komunikacije i vode.

Brdo se diže iz Polja a između potoka Poklečićkog ili Seočnjaka i Porječkog Potoka. To su ujedno i granice prema Zagornici i Grđevcu; raskršće iznad sela deli od Poklečića.

Zemlje i šuma.

Zirati su u polju do Bosne. Brdo nosi vodu s Vrbovca, Podbrdo i Duge sa Seočnjaka i Mlinca kraj Bosne. Pod Brdom je i voda Mostišće. Zirati se zovu: Prisad, Pjerovo, Strane, Njive, Podjasike, Podvrbovac, Polje, Bazve, Podbrešnjače i Duge. Ispaša i šuma su Runica i Vrta.

Tip sela.

Na vrhu Brda su 4 kuće muslimana Mrkalića i 2 pravoslavnih Aksića. „Pod Brdo” čine 3 kuće pravoslnvnih Šavija; još niže su, na Dugama, po jedna kuća pravoslavnih Banovića i Šavija.

Poreklo stanovništva.

-Mrkalići (4) su starinci.

-Aksići (2) su starinom Vilotići iz Gornje Vogošće u Sarajevskom Polju. Bili su i u Misoči. Na Brdu su od pre 60 godina. Slave Nikoljdan.

-Šavije (4) su došli iz Topuzovog Polja, gde ih još ima.

-Banović (1) je od Banovića u Kralupima.

Groblja.

Muslimansko je groblje na Ješju, u prisoju Kose preko Porječkog Potoka, a pravoslavni se kopaju na Gradinama u Mulićima.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Rade

    Poštovani,
    Da li su Vilotići doseljenici iz Podrinja-Ljubovije u Sarajevsko Polje u 18 vijeku i potomci Rubežića Đurđevića starinom iz Rubeža,Onogošt-Nikšić,Crna Gora