Порекло презимена, село Брдо (Високо)

16. јул 2023.

коментара: 1

Порекло становништва села Брдо, општина Високо. Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан

Положај насеља, комуникације и воде.

Брдо се диже из Поља а између потока Поклечићког или Сеочњака и Порјечког Потока. То су уједно и границе према Загорници и Грђевцу; раскршће изнад села дели од Поклечића.

Земље и шума.

Зирати су у пољу до Босне. Брдо носи воду с Врбовца, Подбрдо и Дуге са Сеочњака и Млинца крај Босне. Под Брдом је и вода Мостишће. Зирати се зову: Присад, Пјерово, Стране, Њиве, Подјасике, Подврбовац, Поље, Базве, Подбрешњаче и Дуге. Испаша и шума су Руница и Врта.

Тип села.

На врху Брда су 4 куће муслимана Мркалића и 2 православних Аксића. „Под Брдо” чине 3 куће правослнвних Шавија; још ниже су, на Дугама, по једна кућа православних Бановића и Шавија.

Порекло становништва.

-Мркалићи (4) су старинци.

-Аксићи (2) су старином Вилотићи из Горње Вогошће у Сарајевском Пољу. Били су и у Мисочи. На Брду су од пре 60 година. Славе Никољдан.

-Шавије (4) су дошли из Топузовог Поља, где их још има.

-Бановић (1) је од Бановића у Кралупима.

Гробља.

Муслиманско је гробље на Јешју, у присоју Косе преко Порјечког Потока, а православни се копају на Градинама у Мулићима.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Височка нахија“. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Rade

    Poštovani,
    Da li su Vilotići doseljenici iz Podrinja-Ljubovije u Sarajevsko Polje u 18 vijeku i potomci Rubežića Đurđevića starinom iz Rubeža,Onogošt-Nikšić,Crna Gora