Poreklo prezimena, selo Kujavče (Kakanj)

17. jun 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Kujavče, opština Kakanj. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja i vode.

Gaj ili Vratolovac deli Kujavče od Papratnice, Vrana od Koprivnice, a Kujavačka Kosa od Javora. Naselje je u dolu, između brda Vrace i Gaja; kuće su u prisoju na levoj strani dola. Dolom teče Potok, što postaje iznad sela od česme Barice.

Selo nosi vodu s Barica i sa Seoske Vode.

Zemlje i šume.

Ziratna je zemlja po stranama oko sela i u polju pored Bosne. Njive se zovu: Brdo, Bregovo Selo, Borovi. Selišće, Krć, Polje i Luke. Ispaša i šuma su po Gaju i Vrani.

Ostali podaci o selu.

Gornji deo sela su Hamići s 3 kuće Silajdžija, 2 Hrusta, 1 Brkića, 2 Mandra i Tuka. Sto metara niže od Hamića je Kujavče, i tu su: 3 kuće Hrusta i Zahirovića. Svi su muslimani. U Polju su 1 kuća Talića (musl.), u gornjem delu polja, i 1 kuća Šekerija (kat.) na Banjevcu, na kraju polja i desno od potoka Kruščika što dolazi s Vrane.

Priča se, da je na kosi Bregovu Selu bilo selo koje se zvalo Bregovo Selo (čuju se podjednako često i nazivi Bregovo i Brgovo Selo). Seljaci znaju da je u selu bila i mubarećija (kuga).

Poreklo stanovništva.

Hruste (5) su starinci.

Zahirovići (3) su starinci.

Brkići (1) su starinci.

Silajdžije (3) čine jedan rod sa Silajdžijama na Sebinju. Verovatno su starinom iz Viduše.

Mandre (2) su doselili iz Papratnice. Rod su s Mandrama u Visokom.

Palić (1) je došao 1914 kao muhadžija iz Ćureva kod Foče.

Tuka (1) je došao pre tri godine iz Viduše na ženovinu.

Katolici:

Šekerije su stali na jednog abnormalnog muškarca i jednu ženu, udatu za Petrovića, koji joj je došao u kuću. Inače su Šeherije iz Orahova kod Fojnice, a Petrović je od Petrovića u koprivničkom Banjevcu.

Muslimansko je groblje u polju kraj Kujavačkog Potoka.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.