Poreklo prezimena Stejanić

28. maj 2023.

komentara: 0

Prezime Stejanić je prisutno u selu Vrelo kod Uba. Krajem osamdesetih godina 20. veka u Vrelu su živele tri porodice Stejanića.

Krsna slava: Sv. Alimpije

Pored Stejanića, u Vrelu Sv. Alimpija slave sledeće porodice: Stančić (dve porodice), Stefanović (1 porodica). S obzirom da je u pitanju retka slava, nije isljučeno da su Stejanići, Stančići i Stefanovići međusobno povezani (Napomena: u Vrelu postoji i pet porodica Stefanovića koji slave druge slave).

Vrelo je naseljavano tokom 18. i 19. veka s različitih srpskih strana – posebno iz Valjevske podgorine, užičkog kraja, ali iz Hercegovine, Bosne, južne Srbije i dr.).

Etimologija: Prezime Stejanić je zasnovano na ličnom imenu/nadimku Steja (od Stepa>Steva), što znači da se predak po kojem je nastalo prezime zvao Stepa(n) ili Steva(n).

Selo Vrelo je početkom 20. veka istraživao Ljuba Pavlović, međutim on u selu nije zabeležio Stejaniće: https://www.poreklo.rs/2013/02/13/poreklo-prezimena-selo-vrelo-ub/

IZVOR: Drago Ćupić i Sveta Milisavljević, Onomastika dela Tamnave, objavljeno u Onomatološkim prilozima br. 7, SANU, Beograd, 1986, str. 457 i 464.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.