Poreklo prezimena, selo Muhašinovići (Visoko)

20. maj 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Muhašinovići, opština Visoko. Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja i vode.

Selo je između (H)asina Potoka, koji ga deli od Biskupića, Dola, koji ga deli od Mestovaca, a ispod Gradine. Njive dopiru sve do Bosne. Glavni deo sela je na terasi od oko 70 m iznad Bosne, koja je usečena u Gradinu. Jedna je kuća u Hasinu Potoku, a dve su pored ceste.

Vodu donose sa stublina u samom selu. Njive su većinom ispod sela, u polju pored Bosne. Iznad sela je Dinjak, a pod selom su Ravne, Kašile, Oćezi i Livade. Sitna šuma i ujedno ispaša je u Potocima iznad sela, a na Gradini je prava bukova šuma.

Tip sela.

Osim dveju kuća pored ceste (1 kuća Ćuluma i 1 kafana R. Šavije iz Zimče) pod selom, i jednog čardaka iznad sela, sve su ostale kuće na terasi, zbijene oko puta za Biskupiće. Tu su 4 kuće Šarenaca, 3 Popića i 1 Šušnjevića.

Priča se da je ovo selo bilo svojina Muhašina, i da se selo po njemu prozvalo.

Pored ceste, pod selom, ima staro muslimansko groblje. Poslednji su se u njega kopali Dragunići, a sada niko. Pod ovim selom nađena je na njivi Zlatarini čuvena ploča sa natpisom Kulina bana iz 1203. ili 1204. god.

Poreklo stanovništva.

U selu su ranije boravili muslimani. Poslednji su iselili Dragunići; otišli su u Srhinje. Od pravoslavnih prvi su se naselili u ovom selu Đurići; sada su u Liješevi. Ranije su ovde boravili i Kokoti; sada su na Banjeru. Danas u selu žive isključivo pravoslavni.

-Popići (3) su starinom iz Popova i zajedničkog porekla sa Popićima u Balibegovićima. U Muhašinovićima su najpre stajali iznad današnjeg sela, pa su se docnije spustili. Kao i ostali Popići slave Jovanjdan, ali još prislužuju i Aranđelovdan. Pričaju da im je ded jednom nosio kugu, i ona mu rekla da slave Aranđelovdan.

-Šarenci (3) su starinom iz Davidovića u Bilećskom srezu u Hercegovini. Bili su u Srhinju, Biskupićima i dr. Doselili su pre više od 100 god. Istog roda ima i po Gradu, u Visokom i Čekrčićima. Slave Lazarevdan a prislužuju Aranđelovdan.

-Šušnjević (1) je starinom iz Krajine. Imaju i nadimak Pratrovići, jer je otac živih Nine i Riste Šušnjevića, Simo, koji je bio dunđer, bio debeo, pa mu govorili: „debeo ko pratar“. Istog su porekla i Novakovići na Lađicama (Srhinje) i u Podlugovima. Slavi Nikoljdan.

-Ćulum (1) je starinom Pelajlija-Pišmiš iz Krajine. Jedan njegov „starjenik“ oženio se nekom udovicom Ćuluma. Ona je imala svojih sinova, pa se i njegov sin prozove Ćulum. Slavi Jovanjdan.

Seosko je groblje na Grabiću iznad sela.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Visočka nahija“. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.