Poreklo prezimena Drugović

5. mart 2023.

komentara: 0

Prezime Drugović (bilo) je prisutno u Staroj Hercegovini.

DRUGOVIĆ (Drugouich) cy istaknuto srpsko pleme. Pominju se u istorijskim izvorima kao stanovnici u Travuniji, Gacku, Nevesinju i Nikšiću. Za njih se kaže da su doselili u Polog iz okoline Soluna. Porodično ime dobili su po Drugu koji je neki daleki rodonačelnik porodice. Možda još dok su Drugovići boravili kao slovensko pleme Druguviti kod Soluna gdje su imali i svoju episkopiju pod solunskom mitropolijom (K. Jireček, Istorija Srba 1, 99).
Drugovići se u pisanim spomenicima i na kamenim epitafima javljaju i kao Čihorići koje je njihovo drugo porodično ime od 1356. godine, kada se više ne pominju kao Drugovići, osim u pojedinačnim slučajevima kakav je vojvoda Drugović 1412. godine – bezimeni vojnik Sandalja Hranića.
Drugovići su doselili iz okoline Soluna u Polog, a odatle u zaleđe Jadrana i Dubrovnika (Etnografske prilike u Južnoj Srbiji, Skoplje 1937, 394).
Od Radoja Drugovića, vlastelina bosanskog bana Matije Ninoslava, koji je svjedok u dogovoru s Dubrovčanima 1249. godine, pominje se više istaknutih članova porodice.
Početkom XIV vijeka u izvorima se javlja Klap Drugović iz Nevesinja (“Slar Drugouich de Neuesigna”) koji se 10. septembra 1305. godine tužio pred dubrovačkim sudijama (Div. canc. 1305).

“Srednjovekovno vlaško bratstvo nekada nastanjeno u današnjem selu Drugovići kod Gacka. Selo je po njima i dobilo ime. U dubrovačkim istorijskim izvorima XIV veka pominju se “kao bratstvo”, a već na samom početku XIV veka bili su nastanjeni u Drugovićima, gde se (1412) pominje vojvoda Drugović kao Sandaljev čovek. Drugovići su bili susedi poznatih Pliščića i pripadali su Gornjim Vlasima.

Čihorići ili Drugovići su bili humska vlasteoska porodica sa baštinom u Veličanima. Njihova sudbina bila je vezana za Sankoviće sa kojima su bili u srodstvu i dok su ovi gospodarili Popovom uzdizali su ih na račun Nikolića. U izvorima se pominju u periodu između 1306. i 1399. godine. Ljudi župana Stepka Drugovića pominju se 1306. godine.

* * *

Prezime Drugović sreće se kod Srba u  Bosanskoj Posavini. Ima ih u selu Gornji Klakar u opštini (Bosanski) Brod.

* * *

Etimologija: Patronimsko prezime – nastalo po imenu pretka Drug.

IZVORI:

Novak Mandić Studo, Srpske porodice Vojvodstva Svetog Save, Izdanje autora, Gacko, 2000, str. 122.

Risto Milićević, Hercegovačka prezimena, Svet knjige, Beograd, 2005, str. 318.

Srđan Rudić, Vlastela Ilirskog grbovnika, Istorijski institut, Beograd, 2006, str. 234.

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.