Postavljanje jelki na beogradskim ulicama (istorijska vest iz 1941. godine)

21. decembar 2022.

komentara: 0

PIŠE: Saradnik portala Poreklo Aleksić dr Snežana

Danas se u našoj širokoj javnosti gotovo ništa ne zna o o tome kako su u prvoj godini okupacije kićene Terazije za katolički Božić,  kako su postavljane jelke na beogradskim ulicama.

Danas se ovaj događaj može posmatrati i analizirati iz više aspekata. Nekima će se možda učiniti neprimerenim, naročito ako se u obzir uzme činjenica da se sve zbiva u razrušenom, okupiranom, pravoslavnom Beogradu. Nekima će se kićenje jelki 1941. godine učiniti primerenim, možda i kao znak dobre volje za iskorak ka Evropi onog vremena. Neki će, možda, između ondašnjeg i ovdašnjeg novogodišnjeg kićenja Beograda pronaći vezu, povući paralelu. Neki će obratiti pažnju na ton novinarskog izveštavanja u okupaciji. U svakom slučaju, reč je događaju od pre 81 godine.

Tekst koji sledi objavljen je u listu „Novo Vreme”, broj 199 od 21. decembra 1941. godine.

Postavljanje jelki na beogradskim ulicama

Beogradske ulice dobile su praznični izgled. Na glavnim raskršćima osvanule su velike božićne jelke, bogato ukrašene električnim svetiljkama. One će biti velika radost za sve one koji momentalno nemaju mogućnosti da u svom domu sačekaju blage dane.

Ideju za postavljanje jelki na beogradske ulice dao je zastupnik krajskomandanta kapetan prve klase g. Robert Detinger. Daleko od kuće i porodice, on je razumeo dušu nemačkih vojnika koji će vezani službom dočekati Božić u Beogradu. Pored toga imao je u vidu i radost Beograđana, naročito izbeglica, koji zbog teških prilika verovatno neće imati u kući božićnje drvce.

Jelke su postavljene na pet mesta: kod Parlamenta, pred Krajskomandanturom, Feldkomandanturom, Železničkom stanicom i na Terazijama. Građanstvo već sad zastajkuje i sa velikim interesovanjem posmatra njihovo ukrašavanje.

U okviru katoličkih božićnih praznika, kraj jelki pred Parlamentom i na Terazimama sviraće dve muzičke kapele 25. decembra od 16,30 do 17,30 časova. Ovaj koncert biće ponovljen sutra, 26. ovog meseca, od 10 do 13 časova pred Krajskomandom (Hipotekarna banka) i Feldkomandom (bivša Berza).

Jelke su posvećene nemačkim vojnicima i Beograđanima kao još jedan dokaz zajedničkog zbližavanja i razumevanja.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.