Poreklo prezimena, selo Miloševci (Laktaši)

30. novembar 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Miloševci, opština Laktaši. Prema knjizi Živka Vujića „Laktaška Župa – prošlost i sadašnjost“, izdanje 2013. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela i komunikacije.

Selo u opštini Laktaši, udaljeno 6 km istočno od opštinskog centra i 7 od Klašnica. Prostire se napovršini 7,383 km2. Smješteno je između 125 i 242 m n. v. Kroz selo prolazi asfaltni put u dužini 8,5 km, izgrađen 1998. godine. Novi most na Vrbasu (148 m) koji povezuje opštinski centar sa Miloševcima i ostalim župskim selima pušten je u promet 10. juna 2007.

Tip sela i vode.

Selo je razbijenog tipa. Kuće su locirane po zaseocima, od kojih su poznatiji: Vujanići, Vujmilovići, Kneževići, Malkići, Pejčinovići, Savići. Graniči se sa selima Boškovići, Drugovići, Milosavci i Čardačani.

Zapadnom stranom protiče Vrbas, a sjevernom Crkvena. Od vodotoka poznati su još potoci Tikvenjak i Tutnjevac. Teren je pretežno brežuljkast, osim uz Vrbas i Crkvenu. Polovina seoskog atara je pod bjelogoričnom šumom.

Toponimi i ostali podaci o selu.

Od brda poznatija su Vujmilovića i Pejčinovića brdo, Varda, te Vujanića strana. Pored ovih poznatiji toponimi su: Bare, Brekinja, Grabičani, Župska ada, Tikvenjak, Varošište, Durutovci, Lipe, Otoka…

Stanovništvo Miloševaca bavi se poljoprivredom, a manji dio je zaposlen u Banjaluci i Laktašima. Uzgajaju se kukuruz, pšenica, zob, a dobro uspijeva i voće (šljiva, jabuka, kruška, trešnja…)

U selu nema crkve ni groblja, pa mještani idu u čardačansku crkvu, a sahranjuju se u čardačansko groblje. Selo je imalo školu koja je prestala sa radom 1963. godine.

Djeca pohađaju osnovnu školu u Boškovićima, Kriškovcima i Laktašima. U selu ima prodavnica mješovite robe.

Selo je dobilo električnu energiju 1969. (dio sela bliže Vrbasu), a ostali 1973. godine. Telefonski priključci su uvedeni 2000. godine. Seoski vodovod je uveden kada i u susjednim Čardačanima, 1977. godine.

Porijeklo stanovništva.

O porijeklu stanovništva i nazivu sela nema pouzdanih podataka.

Krajem 2011. selo je imalo 92 domaćinstva, 135 kuća i vikendica, a u domaćinstvima je živjelo 279 stanovnika, Srba.

Najbrojnije porodice su:

– Savić (19 domaćinstava, u kojima živi 45 stanovnika),

-Pejčinović (12, 48), Vujmilović (7, 27), Knežević (7, 21).

Zastupljena su još prezimena:

-Andrić (2 domaćinstva), Vilipić (2), Vujanić (6), Dobraš (3), Duljić (3), Đukić (2), Janjić (1), Jovanić (1), Kalanja (1), Malkić (5), Marić (1), Ljubojević (1), Predragović (1), Radoja (4), Rakić ( 1), Stamenić (3), Stanišljević (1), Stanojević (1), Tadić (2), Ćetojević (5), Ćućun (1). Bunić,Ivaštanin, Milaković, Mirković, Rosić i Ćubić su vikendičari.

Porodice:

-Bunić, Jovanić, Stamenić, Ćetojević i Ćućun slave Đurđevdan;

-Andrić i Đukić — Đurđic;

-Vilipić, Vujanić, Milaković – Lučindan; Vujmilović, Knežević, Pejčinović (jedna porodica), Predragović, Savić (jedna porodica) — Jovanjdan;

Dobraš, Malkić, Radoja, Savić, Stamenić (jedna porodica), Stanojević — Sv. Stefana;

-Duljić – Tomindan; Janjić i Ljubojević – Markovdan; Kalanja i Tadić – Aranđelovdan; Marić i Pejčinović – Časne verige; Ćubić i Pejčinović (jedna porodica) – Lazareva subota;

-Popadić i Rakić – Petrovdan.

Od poznatijih ličnosti, u selu je rođen Ljubomir Ljubo Ćubić, privrednik i dobrotvor i Bojo Pejčinović, pjesnik i poznati pčelar.

IZVOR: Prema knjizi Živka Vujića „Laktaška Župa – prošlost i sadašnjost“, izdanje 2013. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.