Poreklo prezimena, selo Đedovci (Sokolac)

6. novembar 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Đedovci, opština Sokolac. Prema knjizi Milenka S. Filipovića “Glasinac”, antropogeografsko-etnološka rasprava, SANU, Beograd, 1951. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja.

Selo je u stranama pod brdom Vitnjem, koji je pod sitnom šumom.

Vode, zemlje i šume.

Nema žive vode i ima samo ozidana dva „suha bunara“. Zirati su: Brdo, Polje, ‘Bedovačko

Polje, Aluge, Potkunjica, Budisavina, Omerov Čair. Ispaša je na Vitnju. Po selu ima šumica na mestima: Gaj, Đokića Polje, Kresano Brdo.

Tip sela.

Selo je raštrkano i ima 14 pravoslavnih slemena (sa 17 kuća). U Đokića Polju je groblje za ‘Bedovce i Trnovače.

Poreklo stanovništva.

-Vitomiri (4 k.) su najstariji rod u selu. Opširnije u opisu Sokoca.

-Đokići (6 slemena sa 7 kuća, Arhanđelovdan) su došli 1875. Bili su najpre u Podilijaku. Tu su se podelili braća Tocor, Đoka i Risto. Todorovići su ostali u Podilijaku kod Prače, Ristićevići su otišli u Crnu Rijeku, a Đokići na Đedovce.

-Stanari (3 slemena sa 5 kuća, Jovanjdan) su došli iz nekog sela u Drini, pre 1878. Njihovi su ogranci Rajići u Stajnom i Drinjaci u Gajevima.

-Bogdanović (1 k. Jovanjdan), penzioner, naselio se posle 1918. Starinom je Petrović iz „Crne Gore“. Po dedu Bogdanu zove se Bogdanović.

Ranije su y selu živeli Vrbarci i Banduke.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića “Glasinac”, antropogeografsko-etnološka rasprava, SANU, Beograd, 1951. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.