Poreklo prezimena, sela Bjelasovići i Bjelosavljevići (Sokolac)

6. novembar 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Bjelasovići i Bjelosavljevići, opština Sokolac. Prema knjizi Milenka S. Filipovića “Glasinac”, antropogeografsko-etnološka rasprava, SANU, Beograd, 1951. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja.

Bjelosavljevići (Bjelasovići) i Crkvina. Oba sela su ivicom polja Glasinca. U Bjelosavljevićima su kuće u strani ispod brega Krsta a oko jedne „doline“, a y Crkvini su kuće oko dola Selišta, u prisojnoj strani kose Brda, u Velikoj i Maloj Prodoli i za Velikom Njivom. Dve su kuće pored druma (od 1930), a ranije su bili hanovi kraj puta.

Vode, zemlje i šume.

U Bjelosavljevićima ima nekoliko suhih bunara, a u Crkvini jedna starinska „čatrnja“. Glavna je pak voda potok Rešetnica.

Zirati se zovu: Pozanica, Stup, Kućetine, Potkućnice, Gornje Polje, Ledine, Crkvina, Duga Njiva. Šuma (za pašu i za drvo) je u Romaniji. Pod šumom je i vis Gradina nad selom.

Tip sela.

U Bjelosavljevićima su kuće na okupu a u Crkvini raštrkane. Ima svega 21 pravoslavna kuća. Groblje je za sve kod starog crkvišta na Crkvini.

U tim selima je mnogo starina. Glavno nalazište je Crkvina ili Crkvište, na kom je posle 1878. bio podignut spomenik diviziji Večej. Do između Krsta i Gradine zove se Selište. Iznad Bjelosavljevića bio je nekada odžak Fazlipašića. Oboreni su Batinića i Mušanov han (na kartama “Han Glasinac“) ispod Primčića. Nekada je u selu bilo muslimana. Orući u Novoseocima ranije su boravili u Bjelosavljevićima, a za vreme prvog svetskog rata raselili su se i poslednji muslimani iz sela: Džinde i Kokoti. Po predanju, prvi su se od pravoslavnih u selu bili naselili Jakšići, koji su sada kod Sokoca, pa Curovići.

Velika Njiva i Malo Brdo u Crkvini su bili mera i naseljeni su tek posle 1918.

Poreklo stanovništva.

-Curovići (7 k., Nikoljdan) su starinom Čurovići iz sela Tušine u Drobnjaku, odakle im je doselio ded Joksim. Čurovići u Tušini pripadaju grupi najstarijih drobnjačkih rodova, Novljanima. po neki prislužuju Đurđevdan.

-Ivanćajići (3 k.): opširnije u opisu Nepravdiđa.

-Dubovine (1 k., Ignjatijevdan) su starinom Stankovići iz Tauljića u Jabuci (Foča). Došli su pre trideset godina. „Rođakaju se“ s Vitomirima.

-Zekovići (1 k.): opširnije u opisu Kule, odakle su prešli.

-Đurovići (5 k.): opširnije u opisu Pariževića.

-Pređa (1 k.) i Živković (1 k.): opširnije u opisu Podromanije (Živkovići).

-Šućuri (1 k., Nikoljdan). Ded Gajo došao je iz Rudinica u Pivi pravo na Crkvinu, pre 1878.

-Boljanići (1 k., Jovanjdan) su poreklom odnekle iz Hercegovine, a na Crkvini su se naselili iz Kasidola oko 1870.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića “Glasinac”, antropogeografsko-etnološka rasprava, SANU, Beograd, 1951. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.