Poreklo prezimena, selo Borovac (Sokolac)

25. septembar 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Borovac, opština Sokolac. Prema knjizi Milenka S. Filipovića “Glasinac”, antropogeografsko-etnološka rasprava, SANU, Beograd, 1951. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja.

Borovac je malo naselje visoko u strani brda Borovca i ljute Strane. Borovac se produžava, prema istoku, u i su Kik -Ljuta Strana – Cigansko Brdo (Klačine), čiji veći deo pripada Donjem Odžaku. Za Klačinama je, prema severoistoku, Aleksina Dolina. Uporedo s brdom i kosom Borovnem je brdo Krnijevac. Među ta dva brda su dugački Dolovi, koji nastaju od prodole Zailja na granici prema Vlaseničkom srezu i pružaju se sve do Donjeg Odžaka.

Vode, zemlje i šume.

Selo ima dosta vode. U Borovcu su zirati: Dolovi, Pištalina, Javor, Krnijevac. Njive su ispod kuća, a nad kućama krš i ispaša Kik.

Tip sela.

Selo ima svega 8 kuća, raštrkanih. Groblje je u Dolovima. Na Gracu iznad sela je gradina. Selo je— bilo „hajdučljivo“. Priča se da je neki hajduk c Kika (neki vele da je to bio Bajo Pivljanin) ubio Ćutahiju, koji je bio na Borovcu, a čija je loza sada y Rakitnici. Grob mu je y Dolovima. Na Ljutoj Strani bilo je muslimana, sve do 1918. Paslednji su bili Suljo Borozan i Ibro Drinjac, koji su prebegli u Meljine (Sarajevski srez), bojeći se osvete, jer su u prvom svetskom ratu bili austrijski „šuckori“. Na Borovcu su i pre sadašnjih Borovčana bili neki drugi Borovčani, koji su prebegli u Žunove (Vlasenički srez).

Poreklo sstanovništva.

-Borovčani (6 k., Lučindan) su starinom Žižići iz Rovaca, a u Bosnu su došli iz Drobnjaka. Pošto im je otac Ilija poginuo u Nikšiću od Turaka, dvoje dece izbegnu iz Drobnjaka, Jovo i Boško se podele na Borovcu, i jedan pređu u Brajakoviće. Rod Žile-ići u Uskocima zna da su iz Dubokog u Rovinama (a daljom starinom da su .s Čeva ili iz Vasojevića), ali oni slave Arhanđelovdan.

-Bekrići ili Mićanovići (2 K., Nikoljdan) su došli iz Rakoie Noge y Mulaluku, malo pre okupacije. Starinom su Španjići.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića “Glasinac”, antropogeografsko-etnološka rasprava, SANU, Beograd, 1951. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.