Poreklo prezimena, selo Radešine (Konjic)

17. septembar 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Radešine, opština Konjic. Prema knjizi Jevta Dedijera Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Opšte napomene.

U kotaru konjičkom, džematu ostrožačkom, između potoka Okruglice i Badnja, pod kosom Javoričko Podosoje, uz samu Neretvu i po brdu na više mjesta.

U selu pored ceste klima je župna, a po brdima je planinska. Šume i zemlje su oko kuće, po brdu i uz Neretvu. Cijelo je selo čitluk. Plaćaju od voća i sijena polovinu, od žita trećinu, a od vinograda šestinu. Počeli su se otkupljivati „vladinim parama“.

Tip sela.

Selo je jako razbijena tipa. Ima osam malih, jako razmaknutih grupica, od kojih tri imaju samo po četiri kuće, a tri po tri kuće, a dvije po dvije kuće. Osim toga ima više kuća koje su sasvim „na osami“. U selu ima 41 kuća sa 20 porodica.

Ima pet stanova i to na: Bunarima 1 sat od sela, na Ribićkom Brdu po sata, a na planini Zvekoši pet sati daleko. Na stanove izgone stoku svakog ljeta.

Ime sela.

Selo je prozvano po nekakvom Radi koji je doselio iz Donje Hercegovine, imao sedam sinova, pa ih svih kuga pomorila.

Poreklo stanovništva.

Stanovnici su katolici, Muslimani i pravoslavni. Prvi su ikavci, a ostali ijekavci. Seljani vele da im selo nije starije od 250 godina. Ipak se starost nekih zidina ispitivaču, g. V. Jeliću, činila veća. Selo je zasnovao onaj Rade još s nekim muslimanskim porodicama. Sve su te porodice od kuge pomrle.

Musliman Vođo doselio je od „nemaštine“ prije 115 god. s Krca u konjičkom kotaru. Ima ih 3 kuće.

-Katolik Raić doselio je prije 100 god. iz Goranaca na čitluk.

-Katolik Šimić (Džeba) doselio je prije 100 god.iz Krehina Dvora u Broćnu na čitluk.

-Katolik Kovačević ili Džambo doselio je prije 100 god. iz Rame na čitluk.

– Pravoslavac Mršić ili Mitrović doselio je prije 75 god. iz sela Čičeva u konj. kotaru.

– Katolik Zovko doselio je prije 60 g0dina iz Goranaca na čitluk.

-Katolik Matković je prije 50 gol. doselio iz Poljica u Dalmaciji. Jedan je došao od sirotinje, drugi bobjegao od vojništva. Ima ih 4 kuće.

– Katolik Čuljak prije 55 god. iz Rodoča na čitluk.

-Katolik Tomić doselio je prije 50 god. iz Goranaca na čitluk.

-Katolik Blažević je prije 45 godina doselio iz Bukovice, a starinom je iz Broćna.

-Katolik Belić je prije 40 god. doselio na čitluk odnekle iz Dalmacije.

Miletić je doselio iz Srednje Hercegovine u Turiju, a odatle prije 40 god. na čitluk.

-Katolik Baco, Pandža ili Krnjo doselio je iste godine s Raške Gore na čitluk.

-Katolik Alilović, starinom Delinac, doselio je prije 150 godina Od ljubuškog u selo Požetvu (8 sati od Radešine), gdje ih je sve kupa pomorila osim jednoga koji je pobjegao u Omolje, a odatle je prije 30 godina doselio na čitluk.

-Katolik Bušić je prije 70 g0dina od Mostara došao u Dobrigošće pa je stanovao i u Trešnjevici i prešao je na čitluk prije 35 godina.

Krnjić je došao iz luškog džemata prije 30 god. na ženinstvo.

Azinovići (3 kuće) su prije 100 god. doselili iz Srednje Hercegovine u Glogošnicu, Odakle su prešli u Orahovicu, pa prije 36 god. na čiTluk ovamo.

-Katolik Krtalić ili Jurić je iz Blizanaca u Vroćnu, odakle je djed pošao. Stanovali su u Čelebićima, a zatim u Paradžiku i Javorku. Došao je prije 19 god.

-Pravoslavac Đorđić došao je iz Zukića (konj. kotar). na Dobrigošće, a odatle prije 14 god. za handžiju ovamo. Slavi Savin–dan.

-U svom su selu živjeli katolici Bebeci, koji su otišli u Gvožđane, kod Fojnice, pravoslavni Antići, koji su otišli u Udbar, pravoslavni Kneževići koji su otišli u Paprasko, a pravoslavni Miljevići su samrli.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.