Порекло презимена, насеље Подбрежје (Јабланица)

17. септембар 2022.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Подбрежје општина Јабланица. Према књизи Јевта Дедијера Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Опште напомене.

У десном углу ушћа ријеке Дољанке, Неретвине притоке, у присоју, на равну земљишту. Имају доста врела, чијом водом натапају земљу. Село има веома благу климу. Снијег пада, велик само до чланка. Југ је најјачи вјетар. Земља је груписана око кућа, а испаша је у Пласи. Као и у осталим селима јабланичког џемата, и ови су сељаци слободни.

Тип насеља.

Дијели се на три групе; прва је под Бријегом, око извора Студенца, у другу спадају ханови поред цесте, а трећу пекарнице и ковачнице. Под бријегом има 18 кућа, од којих су већина старинци, а у остале двије групе има по три куће.

Немају много стоке, па немају ни станова. Љети се стока пење на Пласу, гдје остају цијелог љета, и гдје имају сталне колибе и торове.

Порекло становништва.

Становници су Муслимани и двије куће православних. И Муслимани су већином ијекавци, али их има и помијешана говора, ијекавског и икавског. O постанку села знају ово: Прије 150 до 200 година село је било зарасло у љескову шуму. Тада дође у њ Далматинац:

-Клепо, који је крчио шуму и овдје самро.

Иза њега је дошао „однекле из бијела свијета“ некакав:

-Чекало, од кога су породице;

-Ћосићи, Јусићи, Гаргићи, Анђа и Бабићи.

-Шехића чукундјед је дошао као шејх с Истока, да иде Сммјесто кога на ћабу, па је остао у селу, кад му је нестало пара.

-Смајић или Маловић и Алић не зна се одакле су.

-Беговић или Шљампо доселио је прије 65 година из Доње Јабланице.

-Ждерић је из Дубрава. Био је аустријски пандур, па је изгубио око, и добива 4 форинта пензије. Пече каву и од тога живи.

-Зећо је с Влаховића прије 30 година. Бави се трговином.

-Пушкаревић је дошао из Скопља. Живи као путујући хоџа тј. учи дјецу околних села, остајући у сваком селу по мјесец дана.

-Сарајлић је из Сарајева. Дошао је из Мостара Ждеру у најам. Сад се обогатио.

Православни:

-Билаћ или Црногорац дошао је из Мостара, кад је прављен колски пут, за трговином, а:

-Бјелица је најприје из Црне Горе у Дабар, а из Дабра у Мостар, гдје им је отац живио као хамал. Синови су му овдје отворили трговину.

Први слави Никољдан, а други Петковицу.

Старина нема око села. Бар сељани не знају за њих.

ИЗВОР: Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.