Poreklo prezimena, naselje Podbrežje (Jablanica)

17. septembar 2022.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Podbrežje opština Jablanica. Prema knjizi Jevta Dedijera Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Opšte napomene.

U desnom uglu ušća rijeke Doljanke, Neretvine pritoke, u prisoju, na ravnu zemljištu. Imaju dosta vrela, čijom vodom natapaju zemlju. Selo ima veoma blagu klimu. Snijeg pada, velik samo do članka. Jug je najjači vjetar. Zemlja je grupisana oko kuća, a ispaša je u Plasi. Kao i u ostalim selima jablaničkog džemata, i ovi su seljaci slobodni.

Tip naselja.

Dijeli se na tri grupe; prva je pod Brijegom, oko izvora Studenca, u drugu spadaju hanovi pored ceste, a treću pekarnice i kovačnice. Pod brijegom ima 18 kuća, od kojih su većina starinci, a u ostale dvije grupe ima po tri kuće.

Nemaju mnogo stoke, pa nemaju ni stanova. Ljeti se stoka penje na Plasu, gdje ostaju cijelog ljeta, i gdje imaju stalne kolibe i torove.

Poreklo stanovništva.

Stanovnici su Muslimani i dvije kuće pravoslavnih. I Muslimani su većinom ijekavci, ali ih ima i pomiješana govora, ijekavskog i ikavskog. O postanku sela znaju ovo: Prije 150 do 200 godina selo je bilo zaraslo u ljeskovu šumu. Tada dođe u nj Dalmatinac:

-Klepo, koji je krčio šumu i ovdje samro.

Iza njega je došao „odnekle iz bijela svijeta“ nekakav:

-Čekalo, od koga su porodice;

-Ćosići, Jusići, Gargići, Anđa i Babići.

-Šehića čukundjed je došao kao šejh s Istoka, da ide Smmjesto koga na ćabu, pa je ostao u selu, kad mu je nestalo para.

-Smajić ili Malović i Alić ne zna se odakle su.

-Begović ili Šljampo doselio je prije 65 godina iz Donje Jablanice.

-Žderić je iz Dubrava. Bio je austrijski pandur, pa je izgubio oko, i dobiva 4 forinta penzije. Peče kavu i od toga živi.

-Zećo je s Vlahovića prije 30 godina. Bavi se trgovinom.

-Puškarević je došao iz Skoplja. Živi kao putujući hodža tj. uči djecu okolnih sela, ostajući u svakom selu po mjesec dana.

-Sarajlić je iz Sarajeva. Došao je iz Mostara Žderu u najam. Sad se obogatio.

Pravoslavni:

-Bilać ili Crnogorac došao je iz Mostara, kad je pravljen kolski put, za trgovinom, a:

-Bjelica je najprije iz Crne Gore u Dabar, a iz Dabra u Mostar, gdje im je otac živio kao hamal. Sinovi su mu ovdje otvorili trgovinu.

Prvi slavi Nikoljdan, a drugi Petkovicu.

Starina nema oko sela. Bar seljani ne znaju za njih.

IZVOR: Prema knjizi Jevta Dedijera „Hercegovina – antropogeografske studije“ u izdanju “NOVA KNJIGA VIDOSLOV”. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.