Порекло презимена, села Сељани и Јаворик (Коњиц)

17. септембар 2022.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Сељани и Јаворик, општина Коњиц. Према књизи Јевта Дедијера Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Опште напомене.

Од Радешина одвојено потоком Бадњом и брдом Подосојем. Сељани су на осојној страни Бадња, а Јаворик у мањем улегнућу. У Сељанима имају три врела, а у Јаворику два бунара и једно врело. Клима је врло оштра, снијег остаје на земљи по шест мјесеци. Сељани имају мало своје шуме, и Јаворик има у Присоју и Голом Брду. У Сељанима није никад било кметова. а у Јаворику има и својих газда и кметова.

Тип села.

У Сељанима има 6 кућа, које образују двије групе по три куће. У Јаворику има пет кућа које чине једну групу.

Сељани имају пет колиба са торовима на Бојишту, сат далеко од села. Оне се према потреби премјештају. У Јаворику се више баве о воћу него о стоци, панемају стаја.

Име селима.

Сељани су добили име по њиви на којој је село засновано, а Јаворик по множини јаворова, којих је у селу био до назад педесет гоцина.

Порекло становништва.

У Сељанима живе Муслимани који говоре јужним нарјечјем, а у Јаворику католици са западним нарјечјем. Сељани су постали прије 85 година од станова породице Хајдука из Радешина. Они су поријеклом из Кручевића код Чапљине. Због зулума се одметну у хајдуке, послије се смире, приме ислам, и власт им да у Радешинама земљу. У Јаворику причају да су живјели Грци, па да су побјегли од зиме. Иза њих су становали Муслимани, па су и они одселили. Послије су овдје били љетниковци Муслимана:

-Џенетића, Курта, Лумаза и Вукала.

Послије су намјештени на читлук католици:

-Зовке и:

-Томићи које преселише аге из Радешине прије 55 година.

ИЗВОР: Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.